Znan je končni predlog višjih cen za komunalne storitve, ki je posledica štirikrat višje cene odvoza komunalnega blata iz mariborske čistilne naprave. Vsak prebivalec mariborske občine naj bi plačal evro več na mesec.

V Mariboru bo odvoz komunalnega blata od aprila kar štirikrat dražji kot doslej, saj bomo za odvoz tone blata plačevali namesto 57 evrov kar 220 evrov. Podražitev je posledica težav s tem blatom, potem ko Madžarska, kamor smo ga doslej odvažali, ne dovoli več tega uvoza. Ker se veljavna pogodba za odvoz, ki ga izvaja Surovina, izteče konec marca, je Energetika Maribor, ki ji je občina zaupala upravljanje odvoza komunalnega blata iz čistilne naprave, iskala novega odjemalca tega blata z razpisom. Kot smo poročali, se je kot edina ponovno prijavila Surovina, a zaradi stanja na trgu s štirikrat višjo ceno odvoza, to pa se bo na Nigradovi položnici poznalo že aprila.

Kot pojasnjuje direktor Energetike Maribor Alan Perc, so osnutek elaborata višjih cen odvoza komunalnega blata prejšnji petek poslali na mariborsko občino, včeraj pa so s predstavniki občine ta predlog še usklajevali. Tako pošilja Energetika Maribor danes na občino končno verzijo predloga višjih cen, razlaga direktor tega podjetja Alan Perc: »V tem končnem izračunu se na osebo v Mariboru povečuje cena za en evro. Ta izračun je nastal na podlagi tega, da se blato obračunava glede na porabljeno vodo iz sistema Mariborskega vodovoda. Glede na podatke o povprečni porabi, porabi ena oseba v Mariboru okoli tri kubike vode.« Tako so prišli do podatka, da se bo cena za vsakega Mariborčana povečala za en evro, še pojasnjuje Perc.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborski mestni svetniki naj bi o predlagani podražitvi odločali še na marčevski seji.