Foto: Radio Maribor/DAMIJAN ŠVARC
Foto: Radio Maribor/DAMIJAN ŠVARC

»Presojati o nagradah v kulturi in umetnosti v tako zahtevnih časih, kot jih doživljamo, je zelo odgovorno in posameznike, ki s svojo ustvarjalnostjo plemenitijo našo vsakdanjost, je treba še posebej ceniti«, je ob razglasitvi imen letošnjih Glazerjevih nagrajencev povedal predsednik Glazerjevega odbora Miran Štuhec. Pojasnil je, da so člani strokovnih komisij pri ocenjevanju umetniških dosežkov posameznikov upoštevali kriterije kot so izvirnost, inovativnost, estetska odličnost, razmerje med vsebino in formo, pa tudi odmevnost v slovenskem prostoru in v tujini.

Po odločitvi članov Glazerjevega odbora je letošnji prejemnik velike Glazerjeve nagrade za življenjsko delo Vili Ravnjak, nekdanji umetniški vodja mariborske drame, dramaturg, režiser, scenarist in mislec. V obrazložitvi nagrade piše: "Nagrajenec je najbolj kompleksna slovenska dramaturška osebnost."

V nadaljevanju še piše, da je Ravnjak ob številnih uspešnih dramaturgijah pripravljal gledališko-estetski prostor za uspešno realizacijo svetovno znanega režiserja Tomaža Pandurja, hkrati pa je sistematično povezoval gledališče z globokimi duhovnimi premisleki. "Nagrajenec je duhovno in estetsko temeljito zaznamoval repertoar mariborskega gledališča ob tem pa s svojim bogatim knjižnim opusom presegel njegove meje ter ustvaril odprt stik z mnogimi aktualnimi temami časa".

Glazerjevo listino za vrhunske dosežke v dveh letih prejme igralka mariborske drame Mateja Pucko za vlogi Mae v predstavi Mačka na vroči pločevinasti strehi in gospodinje Joži v uprizoritvi To noč sem jo videl. Listino bosta prejela tudi konservatorka tukajšnjega zavoda za varstvo kulturne dediščine Alenka Zupan za obnovo starega mestnega jedra in predvsem Sodnega stolpa na mariborskem Lentu. Pisatelj Boris Kolar pa za dva romana Trinajst in Potopimo Islandijo. Letošnjim dobitnikom bodo Glazerjevo nagrado in listine izročili na slovesnosti v mariborski Minoritski cerkvi prihodnji petek.