Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Župani spodnjega Podravja so se na današnji seji želeli uskladiti glede celovite obnove vodovodnega omrežja v njihovih občinah, a so sejo zapustili brez dogovora. Da bi skoraj 50 milijonov evrov vreden projekt prijavili na razpise prihodnje evropske finančne perspektive, morajo do konca prihodnjega leta izdelati projektno in razpisno dokumentacijo, a so še nesoglasni glede ključnih podrobnosti.

Medobčinski vodovodni sistem, ki ga upravlja Komunalno podjetje Ptuj, je dotrajan. Vzdrževanje je drago, izgube vode pa velike. Župani občin Spodnjega Podravja se zato o obnovi pogovarjajo že pet let, izdelali so tudi idejni projekt, a so še vedno nesoglasni predvsem glede financiranja. Večina jih želi obnovo financirati glede na porabljeno količino vode, saj število priključkov – zaradi velikega števila počitniških hiš – ni merodajna podlaga za izračun sofinancerskega deleža. A nekateri trdijo nasprotno.

Projekt želijo prijaviti na razpise prihodnje evropske finančne perspektive, ki stopi v veljavo leta 2021. A ni še jasno, koliko sredstev bo sploh na voljo, prav tako pa še potekajo pogajanja na državni in evropski ravni, katera področja bodo prioritetna. Dodatna težava je, da ima Slovenija, kljub različni razvitosti vzhodne in zahodne kohezijske regije, le en operativni program za izvajanje kohezijske politike.

Nesoglasja torej ostajajo, čas pa teče. Za prijavo na evropske razpise bodo morali vso potrebno dokumentacijo izdelati do konca prihodnjega leta.