Obnova mariborskega Vojašniškega trga in objekta ob avditoriju Lutkovnega gledališča, imenovanega Tri babe, ter rekonstrukcija dela srednjeveškega mestnega obzidja se lahko začnejo, saj je občina že izbrala izvajalca del.

Na ponovljenem razpisu, potem ko so bile na prvem ponudbe predrage, je mariborska občina za ureditev površine Vojašniškega trga s potrebno obnovo in ureditvijo komunalnih vodov in naprav in potrebno osvetlitvijo izbrala podjetje GIC GRADNJE, d. o. o., ki bo dela opravilo za milijon 168 tisoč evrov, z DDV-jem. Za rekonstrukcijo srednjeveškega obzidja in adaptacijo in ureditev objekta Vojašniški trg 3, imenovanega Tri babe, v katerem bodo uredili toaletne prostore in recepcijo za avditorij Lutkovnega gledališča, pa je oddalo najugodnejšo ponudbo, vredno dobrih milijon 880 tisoč evrov, podjetje Makro 5 Gradnje.

Dela naj bi se začela kmalu, po napovedih naj bi bila končana v enem letu in naj ne bi ovirala dostopa do avditorija Lutkovnega gledališča Maribor, kjer bo tudi letos potekal pester poletni program, pravi o zagotovilih občine direktorica te ustanove Katarina Klančnik Kocutar. Že v začetku julija bodo gostili bogat program KGB-ja, od 24. julija do 19. avgusta bo tu Letni kino Minoriti s tremi filmskimi projekcijami na teden, letošnji mednarodni lutkovni festival, že 31. Poletni lutkovni pristan, pa je na sporedu od 1. avgusta naprej, napoveduje Klančnik-Kocutarjeva: »Letos je program bolj osredotočen na slovenske neodvisne lutkovne ustvarjalce, tudi kot gesta podpore, saj v časih epidemije niso mogli imeti predstav. Nekaj bo tudi tujih gostov, tako prihaja ena predstava iz Avstrije, dve iz Hrvaške in ena iz Srbije.«

Poletni lutkovni pristan bo letos trajal do konca avgusta in se bo tako delno prekrival z dogodki Festivala Lent, ki se bo začel 21. avgusta in bo trajal devet dni.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik