Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dolgotrajna in težavna obnova srednjega bazena v mariborskem kopališču Pristan, ki je zaprt že osmo leto, je v polnem teku, a do začetka šolskega leta vanj še ne bo mogoče skočiti, kot so upali na občini.

Po težavni obnovi bazenske školjke so zdaj v teku še obnova prezračevanja, energetska sanacija in opremljanje, pravi podžupan Samo Peter Medved:

"To so zadnja dela. Vsekakor ima objekt Pristan še nekaj dodatnih investicij, uredili bomo še toplotno črpalko, ki je stvar Energetike Maribor, se pravi izkoriščanje vode reke Drave, potem ureditev podzemne garaže, ureditev razmerij s Staninvestom in drugimi lastniki, ureditev prezračevanja in kletnih prostorov, tega je še kar nekaj, ampak to, kar se tiče pa samega srednjega bazena, je pa to zdaj vse."

Dela naj bi bila opravljena v skladu s pogodbami, to je do konca oktobra, na občini pa upajo, da se kljub zaostrenim razmeram v gradbeništvu ne bodo podaljšala. Sam bazen je na uporabo pripravljen, čeprav vse težave še niso odpravljene, razlaga podžupan:

"Sam bazen ne toči, ne tesni pa v celoti. Če bi želeli imeti ta trenutek bazen optimalen, bi morali izvesti drugače, kot je bilo to izvedeno, vendar ta trenutek nimamo sredstev. Tudi znesek bančne garancije tega ne pokriva, da bi bil bazen izveden tako, kot je inštitut IRMA tudi napisal, tako da smo se odločili, da bomo za obdobje vsaj 7 let zadevo spremljali. Bazen je v celoti funkcionalen, pridobili smo tudi uporabno dovoljenje."

Sedanje županstvo gradbene napake očita prejšnjemu občinskemu vodstvu, na podlagi revizije preučujejo tudi možnosti pravnega ukrepanja. Prejšnje vodstvo očitke zavrača. Obnova je doslej stala 1,4 milijona evrov, trenutna dela pa so ocenjena še na 1,8 milijona. Zahtevkov za podražitev za zdaj ni.