Sodni stolp na mariborskem Lentu bodo začeli obnavljati takoj po prvomajskih praznikih, saj so že opravili vsa potrebna dela. Medtem pa je v teku nov postopek javnega naročila za obnovo Vojašniškega trga in objekta pri Lutkovnem gledališču, saj so bile ponudbe s prvega razpisa za občino predrage.

Milijon evrov vredna obnova Sodnega stolpa, za katero bo občina namenila 20 odstotkov denarja, preostalo so evropska sredstva, je del celovite obnove območja t. i. minoritskega kompleksa. Stolp nameravajo obnoviti v letu dni. 470 tisoč evrov vredna obnova bližnje stavbe, kjer bo vinogradniški muzej, je v polnem teku, čeprav dobave določenih materialov in elementov, kot so okna in vrata, zaradi epidemije zamujajo. Kljub vsemu pa upajo, da bo muzej vrata odprl do trgatve Stare trte, razlaga vodja občinske projektne pisarne Teobald Pajnik in o že postorjenem pravi: »Naredili smo statično sanacijo, celotno ostrešje, zamenjane so kritine, ojačali smo zidove. Dela sedaj potekajo v kleti, urejajo stopnice …Opremo muzeja, v skladu z načrti Pokrajinskega muzeja, je tudi že dogovorjena.«

Z občine so sporočili, da je koncept vinogradniškega muzeja zasnovan na način, da bodo njegove vsebine prikazovale življenje v mestu skozi čas in v povezavi z vinogradništvom, ki je v veliki meri zaznamovalo identiteto Maribora. Vsebine bodo predstavljene tako v digitalnih oblikah kot tudi s slikovnimi in drugimi muzejskimi razstavnimi eksponati. Kletni prostori muzeja pa bodo namenjeni okušanju in spoznavanju kakovostnih vin, ki jih bo mogoče tudi kupiti.

Javnonaročniški postopek za obnovo Vojašniškega trga in objekta pri Lutkovnem gledališču so se odločili ponoviti, saj so bile ponudbe v prvem razpisu predrage, pojasnjuje sogovornik. Obnovitvena dela bodo tu obsegala površino trga, zamenjava kanalizacije, plinovoda in vodovoda. Uredili bodo tudi stavbo na Vojašniškem trgu 3, ki bo namenjena za recepcijo zunanjega avditorija Lutkovnega gledališča, rekonstruirali bodo tudi del srednjeveškega zidu, kot jim nalaga zavod za kulturno dediščino.

Pogodbo z izvajalcem naj bi podpisali v treh do štirih mesecih, dela pa naj bi končali do junija 2021, kot je bilo sprva predvideno. Sicer pa bo celotna obnova Vojašniškega trga z objekti stala okoli 6 milijonov evrov.

Foto: Mestna občina Maribor/Aljoša Kirič
Foto: Mestna občina Maribor/Aljoša Kirič