Foto: BoBo
Foto: BoBo

Osrednji štajerski podjetniški organizaciji sta se odzvali na predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki se zavzema za štirinajstdnevno popolno ustavitev gospodarstva, s čimer bi skušali zajeziti epidemijo in razbremeniti zdravstvene ustanove. Zavzemajo se za razumno sproščanje ukrepov ob strogem upoštevanju zdravstvenih pravil in zaščiti najšibkejših. Takšno rešitev podpira tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Epidemija je štajerska podjetja prizadela že spomladi: zaradi neizpolnjenih naročil so jih pestile pogodbene kazni, teže so pridobivala kredite, zaradi padca likvidnostne bonitete so se poslabšali tudi izvozni pogoji. Še strožje omejitve bi bile zelo škodljive, pravi direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik:

"Gospodarstvo v tujini je odprto in naročila so. In ko so naročila, je treba seveda potem izpolniti svoje obveznosti. Slovenija pa živi od izvoza, je izvozna država in brez izvoza si seveda tudi Slovenija ne more zamisliti obstoja."

Izgubljene posle bi bilo težko spet pridobiti, zato bi bile posledice nepopravljive, menijo tudi v Območni obrtno podjetniški zbornici Maribor, kjer opozarjajo še na razmah dela na črno in duševnih stisk med podjetniki. Predsednik Aleš Pulko:

"Ocene, ki smo jih delali skupaj z drugimi asociacijami v tem okolju, govorijo o približno 30-odstotnem številu gospodarskih subjektov v tej regiji, ki so na robu svojega preživetja in so potencialno nevarni za vzpostavitev stečajnih postopkov v letu 2021."

Na območju mariborskega Zavoda za zaposlovanje se brezposelnost povečuje – brez dela je 11.463 ljudi, kar je za okoli tisoč manj kot spomladi, a za 16,4 odstotka več kot novembra lani.