Obnova mariborske knjižnice. Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Obnova mariborske knjižnice. Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica so na nedavni seji parlamentarnega odbora za finance, na katerih so obravnavali rebalans državnega proračuna za prihodnji leti, uvrstile več amandmajev. Z njimi so skušale pridobiti sofinanciranje za načrtovane mariborske infrastrukturne projekte – gradnjo zdravstvene postaje Tezno, obnovo športne Dvorane Tabor, revitalizacijo mariborske knjižnice in Rotovškega trga ter gradnjo zahodne obvoznice. Za obnovo knjižnice so denar obljubljale že prejšnje vlade, projekti pa so uvrščeni tudi na vladni seznam investicij, pomembnih za zagon gospodarstva po epidemiji. Amandmaji niso bili sprejeti.

Rajh: namesto za knjižnico za muzej osamosvojitve

Nepotrjeni opozicijski amandmaji so bili vredni okoli 20 milijonov evrov. To je približno toliko, kolikor je mariborska občina letno podfinancirana s strani države, pravi mariborski poslanec Stranke Alenke Bratušek Andrej Rajh in opozarja, da je koalicija kljub temu v prihodnjih letih namenila sedem milijonov evrov za ustanovitev muzeja slovenske osamosvojitve: "Gre za čisti politični projekt vladajoče stranke, ni pa želela nameniti denarja za potrebe 200 tisoč Mariborčanov."

Kaloh za evropsko sofinanciranje

Mariborski poslanec vladne stranke SDS Dejan Kaloh pojasnjuje, da to ne kaže na nenaklonjenost vlade Mariboru. Prepričan je, da bo za Maribor storila veliko. Dodaja pa, da gre za lokalne projekte, za katere državni proračun ni pravi vir financiranja: "Sredstva ali tu iz naslova evropske kohezije ali sklada za okrevanja bodo prišla v Maribor. Tudi mislim, da je že minister za kohezijo Zvonko Černač večkrat povedal, da je bojda celo čez milijardo teh sredstev predvidenih za Maribor, tako da, ne se samo obešati zgolj na ta proračun."

Rajić bi podprl opozicijo

Poslanec prav tako vladne stranke SMC in mariborski mestni svetnik Branislav Rajić pa je nad razpletom razočaran. Rebalans bo podprl, a želi s poslanci opozicije zahtevati drugačno rešitev: "Vsaka vlada ima tako imenovan rezervni sklad, iz katerega določene projekte lahko financira. Pričakujem, da se bo našel denar."

Občina razočarana

Z mariborske občine pa sporočajo, da je informacija negativna ne le za mesto, temveč tudi širšo regijo. Pričakujejo financiranje preko drugih ustreznih mehanizmov.