Iz droži je mogoče peči tudi sladke praznične dobrote, a ključen je vsakodnevni kruh. Foto: Anita Šumer
Iz droži je mogoče peči tudi sladke praznične dobrote, a ključen je vsakodnevni kruh. Foto: Anita Šumer

Še preden so prav razglasili izredne razmere zaradi pandemije, je bil kvas na trgovskih policah redko blago. Mnogi se se namreč odločili, da bodo sami pekli kruh, na najrazličnejše načine, eden med njimi je peka z drožmi. Anita Šumer iz Slovenj Gradca se je tega uradno lotila pred osmimi leti in zdaj svoje privržence in učence šteje v tisočih, doma in v tujini. V zadnjem času se je njena skupina na Facebooku z imenom Drožomanija (peka z drožmi) povečala za več kot tri tisoč članov (skupaj jih je 15 tisoč). Anita pravi, da je to neverjeten porast, s pomočjo zdravnice Ninne Kozorog je zastavila tudi akcijo #ostanidomaindroži in pripravila navodila za zdravo izmenjavo droži.

Med dokumenti skupine Drožomanija (peka z drožmi) na Facebooku najdete tabelo, v kateri so po krajih navedeni ljubiteljski peki in pekarice, ki so pripravljeni deliti svoje droži. »Z dr. Ninno Kozorog sva v skupini pripravili navodila, kako si lahko brezstično in v skladu s higienskimi predpisi izmenjamo droži, in o vsem, na vse kar moramo biti pozorni, da bomo prenašali dobre kvasovke in bakterije ne pa virusov«, pravi Anita Šumer, ki z ljubiteljskimi peki aktivno sodeluje in jih poučuje na različne načine, prek spleta in v živo (oboje naenkrat tudi v oddaji Dobro jutro nacionalne televizije).

Anita Šumer je sicer prevajalka, prednosti in čare peke z drožmi je
Anita Šumer je sicer prevajalka, prednosti in čare peke z drožmi je "uradno" odkrila leta 2012, s prelepimi izdelki je vzbudila zanimanje mednarodne javnosti in pritegnila tako številne ljubiteljske peke kot tudi ljubitelje kruha z drožmi. /Foto: Primož Lavre

Pekovski izdelki z drožmi imajo veliko prednosti, so lažje prebavljivi in okusnejši, tovrstna peka pa prinaša tudi druge vidike. »Kako uživaš v postopku, kakšen odnos razviješ, skozi celoten postopek se učiš, vedno je kaj novega, droži so živ organizem. Toplo priporočam, da pričnete peči z drožmi. Strah pred neuspehom je neutemeljen. Vse je na začetku težko, preden postane lahko. In pri tem se učimo potrpežljivosti, vztrajnosti, načrtovanja in organizacije. To so vse kakovosti, ki nam bodo koristile v življenju«, pravi Anita in doda hiter napotek za vzgojo droži: » Nahitrejša moka bo ržena. Voda naj pred tem 10 minut postoji, da izhlapi klor, potem pa naredimo bolj gosto zmes iz 20 gr vode in 20 gr ržene moke. Če uporabimo katero drugo vrsto moke, uporabimo manj vode. Zmes ne sme teči, mora biti gosta, pustimo jo na sobni temperaturi, pri napol odprtem kozarcu, da prehaja zrak. Potem vsak dan dodajamo moko in vodo. Čez nekaj dni bo zmes oživela in če diši po kislem, nič bat. Droži na tak način namnožimo, mikroorganizmi oživijo, vse pa je lepo opisano na spletni strani www.drozomanija.si, na Facebooku in v knjigi Drožomanija.«

Ta knjiga je zelo priljubljena, izšla je tudi v hrvaščini in nemščini, zanjo je lani tudi prejela mednarodno nagrado za najboljšo knjigo o peki kruha, medtem je izšla že njena tretja, razširjena in dopolnjena izdaja in nadaljevanje knjige "Slana in sladka drožomanija".