Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Notranjo opremo jezuitske kapelice Jezusovega srca v Mariboru, ki je predvidena za rušenje, so pred kratkim preselili v skladišče. Interier kapelice je edino delo znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika v Mariboru in je zaščiten z občinskim podrobnim prostorskim načrtom. Kot je znano, pa stavba kapelice, ki so jo mariborski jezuiti letos prodali upravljavcu parkirnih hiš, podjetju Best in Parking, ni zaščitena, novi lastnik pa naj bi na njenem mestu načrtoval parkirno hišo. Občina ob tem išče rešitve, kako bi Plečnikovo delo spet ustrezno razstavili.

Jezuiti so notranjo opremo Plečnikove kapele pred dobrim tednom preselili v depo na Škofijski gimnaziji. Razmere v njem so ustrezne, a ker še ni znana nadomestna lokacija za vzpostavitev kapelice v prvotnem stanju, je bil s tem kršen občinski podrobni prostorski načrt, o čemer je mariborski Zavod za varstvo kulturne dediščine obvestil tudi inšpektorat. Direktor Srečko Štajnbaher se boji, da bi Plečnikovo delo tam ostalo dlje časa, zato pričakuje čimprejšnjo informacijo o dolgoročni rešitvi.

Na mizi več možnih rešitev

Kot pravi mariborski podžupan Gregor Reichenberg, naj bi bil Plečnikovo delo tudi stropni lucernarij, zato bi rada občina kapelico ohranila na sedanji lokaciji. Za to pa bo potreben dogovor z lastniki stavbe, da bi ohranili vsaj liturgični del objekta in se odpovedali delu komercialne vsebine.

Če to ne bo možno, pa bi zasnovali nov objekt, ki bi Plečnikovo delo v Mariboru še privzdignil. V ta namen vzpostavljajo strokovno skupino, ki bi zasnovala idejo za poslopje, da bi bilo hkrati Plečnikov spomenik in muzej in bi ohranilo tudi liturgično vlogo. Zgraditi ga želijo v bližini sedanje lokacije, da bi bilo blizu ljudem, ki so kapelo obiskovali že sedaj, je povedal podžupan Reichenberg.

O načrtih za rušitev stavbe kapele smo povprašali tudi novega lastnika, parkirno podjetje Best in Parking. Na odgovore še čakamo.