Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Evroradijski koncert

4 epizod

Evroradijski koncert

4 epizod


Posnetki koncertov s svetovnih odrov v izvedbah izvrstnih solistov in orkestrov.

13.10.2024

Anne-Sophie Mutter, Daniel Barenboim in Orkester Zahodno-vzhodni divan na Promsu

Minilo je 25 let, odkar sta Daniel Barenboim in palestinski literarni učenjak Edward W. Said ustanovila Orkester Zahodno-vzhodni divan, projekt, ki ga Barenboim vidi kot »stalen dialog, kjer se univerzalni, metafizični jezik glasbe povezuje z nenehnim dialogom, ki ga imamo z mladimi in ki ga imajo mladi med seboj«. Orkester je od takrat reden obiskovalec festivala Proms v Londonu, kjer je debitiral leta 2003 in se 11. avgusta letos vrnil s temeljnima deloma romantičnega repertoarja: Brahmsovim tolažilnim violinskim koncertom, pri katerem se mu je pridružila solistka, violinistka Anne-Sophie Mutter, in Schubertovo zadnjo, 9. simfonijo, katere neustavljivi zagon in melodična plodnost izdatno potrjujeta vzdevek, ki ga je pridobila: »Velika«.


06.10.2024

Schumann, Sibelius, Abrahamsen in Čajkovski

Na tretjem izmed štirih nastopov Filharmoničnega orkestra BBC na letošnjem festivalu Proms se je 7. avgusta orkestru pridružil njegov šef dirigent John Storgårds. Zastor se je dvignil z uverturo k Schumannovi redko slišani operi Genovefa, ki temelji na srednjeveški legendi o Genovefi Brabantski – ženski, ki je bila po krivici obtožena nezvestobe, potem ko je zavrnila zahrbtnega snubca. Na Storgårdsovo rojstno Finsko se obrnemo po še eno zgodbo, tokrat iz ljudske zbirke Kalevala, Sibeliusove simfonične pesnitve, ki prikazuje ljubezen čarovnika Väinämöinena in razočarane poskuse, da bi si pridobil naklonjenost hčerke severa, Pohjole. Pripovedovanje se ustavi, ko danski skladatelj Hans Abrahamsen preizkuša meje francoskega roga v svojem koncertu, napisanem za nocojšnjega solista Stefana Dohra; in Četrta simfonija Petra Iljiča Čajkovskega prinaša zadnjo dramatično vizijo, ki prikazuje skladateljev lastni boj z usodo v delu, ki kipi od nemira in turbulence.


29.09.2024

Berlinski filharmoniki in Víkingur Ólafsson na Promsu

Spremljali bomo Berlinske filharmonike, enega najboljših svetovnih orkestrov in rednega obiskovalca festivala Proms v Londonu, na katerem je 31. avgusta gostoval s svojim šefom dirigentom Kirilom Petrenkom. Letos mineva dvesto let od rojstva Bedřicha Smetane in orkester se je temu mojstru češke nacionalne glasbe poklonil z izvedbo njegovega najbolj znanega dela Moja domovina. Smetanova goreča strast do njegove rojstne Češke prežema to veličastno zaporedje simfoničnih pesnitev, ki segajo od vedno priljubljene upodobitve reke Vltave do vznemirljivih spominov na velike trenutke češke legende. Prav tako strasten je Klavirski koncert v a-molu Roberta Schumanna, napisan kot virtuozno sredstvo za predstavitev izjemne pianistične sposobnosti njegove žene Clare. Današnji solist je islandska senzacija Víkingur Ólafsson, ki priznava, da je že dolgo popolnoma navdušen nad tem delom. "Klavirski koncert je Schumann na svojem vrhuncu," pravi. " Schumann na vrhuncu svojega umetniškega daru in moči."


22.09.2024

Junčan Lim in Paavo Järvi na festivalu Proms

Simfonični orkester BBC je 29. julija nastopil na Festivalu Proms v Kraljevi Albertovi dvorani v Londonu pod taktirko Paava Järvija. Program se je začel s skladbo Aditus estonskega skladatelja Erkki-Svena Tüürja, ki iz orkestra z veseljem črpa neobičajne barve, hkrati pa je njegov občutek za podrobnosti ena izmed opredeljujočih značilnosti njegove glasbe. Južnokorejski pianist Junčan Lim je potem kot solist nastopil v Beethovnovem Petem klavirskem koncertu, ki je izmenoma sijajen in čustven, zato se je zdel primerna izbira za debi tega izjemnega pesnika klaviatur. Na koncu se je orkester poklonil še letošnji 200. obletnici rojstva Antona Brucknerja z izvedbo njegove 1. Simfonije. V njej so že znaki, značilni za skladateljeve poznejše simfonije, z občutkom veličastnosti obsega, ki je povsod očiten.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov