Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Koncertni dogodki na tujem

5 epizod

Koncertni dogodki na tujem

5 epizod


S tujih koncertnih prizorišč ponujamo najnovejše posnetke najboljših orkestrov, solistov in dirigentov današnjega časa.

15.10.2024

Renaud Capucon in Simfonični orkester Jugozahodnega radia iz Stuttgarta

Od leta 1931 do 1949 so bili Sofija Gubajdulina, Richard Strauss in Jean Sibelius sodobniki. Niso vzdrževali tesnih stikov, a vsem je skupen intuitiven pristop do komponiranja in prefinjen občutek za instrumentacijo. Čeprav je bil Strauss prepričan, da zna bolje orkestrirati, je Sibeliusu priznal, da je "edini skandinavski skladatelj, ki ima pravo globino". Sofija Gubajdulina je priznala, da so kompozicijska naročila še posebej privlačna, če so »povezana z zelo zanimivimi kombinacijami instrumentov«. Iz opusa teh skladateljev je Simfonični orkester Jugozahodnega radia iz Stuttgarta na program koncerta, ki ga je imel 19. julija v Stuttgartu, uvrstil Pravljično pesem Sofije Gubajduline, Straussov Violinski koncert in Sibeliusovo Peto simfonijo. Dirigirala je Eva Ollikainen, v vlogi solista pa je nastopil violinist Renaud Capuçon.


08.10.2024

Frank Peter Zimmermann in Simfonični orkester Zahodnonemškega radia iz Kölna

Pred nami je posnetek Simfoničnega orkestra Zahodnonemškega radia, ki je na koncertu 8. junija v Kölnski filharmoniji nastopil pod taktirko Stanislava Kochanovskega. Na programu je bila znamenita Ravelova orkestracija "Slik z razstave" Modesta Musorgskega, obkrožena z drugimi zvočnimi čudesi iz časa pred drugo svetovno vojno. Zdi se, da veliki godalni orkester prodira v notranjost katedrale z veliko količino barv in prostorskim učinkom, ko Fantazija na temo Thomasa Tallisa Ralpha Vaughana Williamsa doseže svoje velikansko naraščanje. Ottorino Respighi je s svojim Gregorijanskim koncertom prevedel starodavno tematsko gradivo v glasbeni jezik zgodnjega 20. stoletja: staro velikonočno sekvenco izpred konca prvega tisočletja, ki jo je odel v sugestivno prepletanje lesketajočih se orkestrskih barv – z veličastnim Frankom Petrom Zimmermannom kot solistom na violini.


01.10.2024

Lisa Batiashvili in Berlinski filharmoniki

Na koncertu Berlinskih filharmonikov in njihovega šefa dirigenta Kirila Petrenka je 16. februarja kot solistka nastopila Lisa Batiashvili. Izvedla je Prvi violinski koncert Karola Szymanowskega, na programu pa sta bili še simfonična pesnitev Sinfonia domestica Richarda Straussa in Tragična uvertura Johannesa Brahmsa.


24.09.2024

Patricija Kopačinska in Simfonični orkester BBC-ja

Ena hitro vzhajajoča zvezda in ena trdno uveljavljena. Neponovljiva violinistka Patricija Kopačinska se je 9. septembra vrnila na festival Proms za koncert s Simfoničnim orkestrom BBC-ja pod vodstvom najnovejše dirigentske senzacije iz Finske Tarma Peltokoskega. Najprej sta bila na sporedu Fantazija na temo Greensleeves Ralpha Vaughana Williamsa in Violinski koncert Arnolda Schönberga, nato pa Šostakovičevo simfonično prizadevanje, da bi rešil življenje pred Stalinovo jezo: Simfonija št. 5 je njegova najtrajnejša od vseh, duhovni boj, v katerem protest preobleče v hvalnico, pri tem pa ustvari svojo najspodbudnejšo in najmočnejšo glasbo.


17.09.2024

Kraljevi danski orkester in Noah Bendix-Balgley

Nasprotja so se srečala na koncertu Kraljevega danskega orkestra, ki je 23. avgusta v Kraljevi operni hiši nastopil pod taktirko nove glavne dirigentke Marie Jacquot. Program je vključeval zgodnje Mozartovo delo, 4. Violinski koncert, simfonično pesnitev Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla Richarda Straussa in romantično Sinfonietto, op. 5 Ericha Korngolda. V vlogi solista je nastopil violinist Noah Bendix-Balgley.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov