Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobotni koncert

4 epizod

Sobotni koncert

4 epizod


Komorne mojstrovine in izbor izstopajočih koncertov iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj.

06.07.2024

Beethovnova Eroica in ansambel Concentus Musicus Wien

Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55, 'Eroica', Ludwiga van Beethovna v izvedbi ansambla Concentus Musicus Wien. Sloviti ansambel, ki glasbo izvaja na zgodovinsko ustrezna glasbila in z ustreznim premislekom glede historične izvajalske prakse, je pred več kot šestimi desetletji ustanovil legendarni Nikolaus Harnoncourt. Danes ga vodi Stefan Gottfried. Na koncertu v sklopu festivala Concentus Moravie, ki je bil 31. maja lani v dvorani Besední dům, torej dvorani Skupnosti v Brnu, pa je ansambel Concentus Musicus Wien vodil priznani češki dirigent Tomáš Netopil. Koncert je bil posvečen zapuščini Nikolausa Harnoncourta, ki je bil vse življenje med drugim tudi neutruden raziskovalec povezav med Moravsko in Dunajem.


29.06.2024

Kvartet Notos in komorna glasba Mahlerja in Straussa

Velika skladatelja s konca 19. in prvih desetletij 20. stoletja: Gustava Mahlerja in RIcharda Straussa, danes precej bolje poznamo po njuni simfonični, drugega tudi po operni glasbi. Tokrat predvajamo posnetke s koncerta kvarteta Notos, v katerem igrajo violinist Sindri Lederer, violistka Andrea Burger, violončelist Phillip Graham in pianistka Antonia Köstner. Glasbeniki so 21. septembra lani nastopili v prostorih nekdanje anglikanske cerkve sv. Luka v Londonu, ki je danes predelana v izobraževalno in koncertno središče v okviru Londonskega simfoničnega orkestra. Tam so najprej izvedli Klavirski kvartet oziroma Kvartetni stavek v a-molu Gustava Mahlerja, potem pa še Klavirski kvartet v c-molu, op. 13 Richarda Straussa, deli dveh mladih nadobudnih in nadarjenih skladateljev torej.


22.06.2024

Trio Kungsbacka izvaja glasbo Rebecce Clarke in Bedřicha Smetane

Klavirski trio Kungsbacka, v katerem umetniške moči združujejo violinistka Malin Broman, violončelist Jesper Svedberg in pianist Simon Crawford-Phillips, je 20. avgusta lani nastopil na koncertu v dvorani gradu Tjolöholm nekaj 10 kilometrov južneje od Göteborga, vdolž zahodne obale Švedske. Na koncertu, ki je bil del Glasbenega festivala Change, so glasbeniki izvedli Klavirski trio britanske skladateljice in violistke Rebecce Clarke, ki je delovala sredi 20. stoletja, in repertoarno stalnico Bedřicha Smetane, Klavirski trio v g-molu, op. 15.


15.06.2024

Kvartet Barbican in glasba Janáčka in Schumanna v Kölnu

Kvartet Barbican je 16. januarja letos nastopil v Komorni glasbeni dvorani (Kammermusiksaal) Nemškega radia v Kölnu. V mali dvorani s 164 sedeži je nadvse uspešna mlada britanska zasedba, ki je pred dvema letoma osvojila 1. nagrado v kategoriji godalnih kvartetov na 71. Mednarodnem tekmovanju nemške radiotelevizijske postaje ARD, najprej izvedla 3. godalni kvartet Albana Berga in Godalni kvartet št. 2, imenovan Intimna pisma, Leoša Janáčka. Sledila je glasba britanske vsestranske glasbenice mlajše generacije Joy Lisney, ki je – tako kot uvodnega Bergovega dela – zaradi časovne omejitve oddaje tokrat ne predvajamo. Zato pa lahko slišite sklepno delo obsežnega sporeda – Schumannov Godalni kvartet št. 3 v A-duru, op. 41. Koncert je bil del 6. sezone komornih glasbenih večerov, ki jih pod imenom Raderberški koncerti prireja Nemški radio v Kölnu. Kvartet Barbican se je tam predstavil v zasedbi, ki je postala stalna leta 2022 s prihodom 2. violinistke Kate Maloney. Poleg nje violino kot vodja zasedbe igra Amarins Wierdsma, violist je Christoph Slenczka, violončelo pa igra Yoanna Prodanova. Dodajmo še, da Kvartet Barbican deluje v Londonu, izpopolnjuje pa se pod mentorstvom članov slovitega kvarteta Ebène na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in Günterja Pichlerja na sloviti Akademiji Kraljice Sofije v Madridu.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov