Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Drugi dan mariborskega vinsko-kulinarično-kulturnega Festivala Stare trte se je začel s splavarskim krstom, dolgoletno tradicijo v mestu, ki je bilo pomembno pristanišče za splave, ki so nekoč vozili les iz koroških gozdov, danes pa predvsem tuje turiste.

Tako živahno je bilo dopoldne pred mariborsko Staro trto ob reki Dravi, kjer so privezali tako imenovani flos, kot splavom rečejo mariborski splavarji in krstili splavarskega vajenca Blaža Kostanjevca ter ga s tem sprejeli med polnopravne člane posadke.

Po Dravi več ne splavljajo lesa, temveč turiste. Zanimanje je veliko. Tudi ta konec tedna imajo vožnje že vnaprej razprodane. Splavarjenje na Dravi se tako ohranja tudi danes, seveda v manjšem obsegu kot med prvo in drugo svetovno vojno, ko je na mariborskem nabrežju Lent pristajalo tudi po 2000 splavov letno.

Predstavitve splava in splavarjenja bodo pred Hišo Stare trte potekale tudi v nedeljo, predstavljajo pa še eno zanimivo in že opuščeno obrt, ki je bila nekoč razširjena ob reki Dravi: izpiranje zlata.