Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru se število covidnih bolnikov ne zmanjšuje; trenutno je pri njih na zdravljenju 201 covidni bolnik, od tega jih je 40 na intenzivni negi. Prostorsko stisko bodo nekoliko omilili z gradnjo novega montažnega objekta, ki bo končan v treh mesecih in za katerega je vlada odobrila 4,5 milijona evrov.

Gradnja novega covidnega objekta je nujna, ocenjujejo v UKC Maribor. "S tem bomo tudi sprostili kapacitete, ki jih v ustanovi potrebujemo za zdravljenje necovidnih pacientov, saj so ti v času epidemije prikrajšani in moramo nujno poskrbeti tudi zanje," poudarja strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Objekt bodo postavili na parkirišču ob stavbi onkološkega oddelka. Gradnja se bo začela v mesecu dni in se po optimalnih načrtih zaključila v treh mesecih.

V njem bo na 1360 kvadratnih metrih prostora za od 20 do 24 akutnih bolnikov s covidom in pet do šest bolnikov z najtežjo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje.

V UKC-ju pričakujejo tretji val epidemije v januarju in februarju. Tudi če bomo epidemijo nato uspešno obvladali, bo še več mesecev ali leto dni potrebovalo bolnišnično oskrbo več deset covidnih pacientov in namenjen jim bo prav ta montažni objekt. "Za te paciente bo treba poskrbeti na način, da njihovo zdravljenje ne bo oviralo ostalega dala v našem centru," dodaja Vogrin.

Kasneje pa bo služil kot nadomestni objekt celotnega infekcijskega oddelka, za čas ko bo v gradnji nova infekcijska stavba, ki je v načrtu namesto sedanje dotrajane.

Število covidnih bolnikov se v mariborskem UKC še ne zmanjšuje in vztraja okoli dvesto, od teh jih med 40 in 50 potrebuje intenzivno zdravljenje. Spodbudno pa je, da se zmanjšuje odsotnost zaposlenih zaradi okužbe, karantene ali varstva otrok. Prejšnji teden jih je manjkalo 300, ta teden 220, tako da nekoliko lažje organizirajo delo.