Spominska tabla se nahaja ob starejših grafitih na območju Pekarne. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Spominska tabla se nahaja ob starejših grafitih na območju Pekarne. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Avtorji grafita Janeza Janše z iztegnjeno desnico na območju mariborskega Kulturnega centra Pekarna, ki je bil pred nekaj tedni na pobudo mariborske občine prebarvan, so včeraj grafitu v čast postavili spominsko obeležje. Po prijavi je na kraj prišla tudi policija.

Na kovinski tabli pod prebarvanim grafitom je narisana njegova originalna podoba: Janez Janša z iztegnjeno desnico in pripisom »SMRT NARODU SVOBODA FAŠIZMU«. Dodali so še datuma nastanka in prebarvanja grafita ter pripis: »Na tej fasadi je 'demonkracija' prebarvala svobodo izražanja«. Soavtor Sašo Rek: "Odziv države je narekoval tudi naš neki odgovor vsemu temu, kar se je dogajalo in jaz mislim, da je spominsko obeležje lep zaključek tega grafita in tudi prikazuje, na kak način oziroma kje, kdaj je država prebarvala, bom rekel, svobodo izražanja."

Tablo so si ogledali policisti

Kot je znano, je grafit, ki je nastal 23. aprila, svoj konec pa dočakal dva dni kasneje, zmotil mariborsko občino, saj je po njenem mnenju z upodobitvijo nacistične simbolike spodbujal k sovraštvu. Tudi spominsko tablo so včeraj po prijavi obiskali policisti: "Naredili so informativni popis s tem, ki je prijavil in probali tablo odstraniti, oziroma na nek način so videli, da to ne gre, med tem časom so še bili tukaj ognjeni in zvočni efekti v počastitev otvoritve te spominske table," pojasnjuje soavtor.

Namen je spodbuda k razmisleku

Sašo Rek dodaja, da namen ni poveličevanje nacizma, temveč provokacija in spodbuda k razmisleku: "Ni bil to napad na desnico, zaradi tega, ker tudi v levici ni alternative. Bilo je, da se ljudje vprašajo in začnejo sami s svojo glavo razmišljati, tudi kar se tiče kdo je vodstvena struktura."

Ni šlo za spodbujanje sovraštva

S policije sporočajo, da okrožni državni tožilec ni ugotovil znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, lastnik nepremičnine pa ne bo preganjal kaznivega dejanja poškodovanja tuje lastnine. Zanikajo tudi odstranjevanje plošče.

Za odziv smo prosili tudi prijavitelja in mariborsko občino. Odgovore še čakamo.