Z glasbenim nastopom in predstavitvijo veščin psov vodnikov in pomočnikov so popestrili dan stanovalcem Doma upokojencev Ptuj/Foto: Irena K. Cizerl
Z glasbenim nastopom in predstavitvijo veščin psov vodnikov in pomočnikov so popestrili dan stanovalcem Doma upokojencev Ptuj/Foto: Irena K. Cizerl

Pred ptujsko enoto Doma upokojencev Ptuj, kjer živi okoli 300 starostnikov, so danes pripravili dogodek, s katerim so popestrili dan stanovalcem in osebju. Obiski svojcev so tam mogoči že od 24. novembra, a danes je bilo nekoliko bolj razgibano. Z balkonov so lahko prisluhnili nastopu ansambla Poetovio kvintet in si ogledali veščine reševalnih psov, psov vodnikov in pomočnikov ter njihovih inštruktorjev iz Kinološkega društva za reševalne pse Maribor in Slovenskega združenja inštruktorjev – centra za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev Canis.

"Kaj to danes pomeni nam? Veliko. Vsi, ki nas obiskujejo, prinašajo kanček nekega veselja in to je za nas upanje…", je povedala gospa Ljubica Šuligoj, ki je z balkona svoje sobe prisluhnila nastopu in si ogledala predstavitev inštruktorjev in psov.

Reševalni in spremljevalni psi so predstavitev veščin ponovili na terasi doma/Foto: Irena K. Cizerl
Reševalni in spremljevalni psi so predstavitev veščin ponovili na terasi doma/Foto: Irena K. Cizerl

Darinka Lečnik Urbancl, predsednica Združenja SLO-CANIS in podpredsednica kinološkega društva REPS, ki praznuje 25 let, je povedala, da bodo poskušali v prihodnje obiskati tudi vsaj 25 domov za starostnike, akcijo pa so poimenovali ŠNOFKAMO. Izšnofkali so torej, da si v teh časih starostniki želijo vsaj malo razvedrila;"Ljudje nas ne slišijo, gre bolj za vizualno podobo, da jim pomahamo, našim babicam in dedkom, in jih podpremo v teh koronačasih, ker mislim, da je to za njih zelo, zelo težko".
Današnji obisk na Ptuju je bil prvi v nizu, sogovornica pa še pravi, da imajo izkušnje z obiskovanjem ljudi z demenco v domovih za starejše:"Veste, to jim ogromno pomeni, ne morete verjeti, da se tudi ljudje z neko obliko demence spomnijo npr. tistega rjavega psa, ki zna šteti. Naši psi so tako trenirani, da so radi v domu starostnikov in z njimi."

Da bi bilo dogodku priča čim več ljudi, so ga izpeljali na dveh lokacijah, na notranjem dvorišču in na veliki terasi, epidemija je namreč močno okrnila dejavnosti, v katere so se doslej vključevali na primer otroci in glasbeniki. Medicinska sestra Janja Donaj:" Ja, je. Zelo. In se tudi zelo pozna pri njih. Pogrešajo takšno glasbo in veselje, ker naši stanovalci zelo radi prepevajo."
Prav vsaka sprememba vsakdana je dobrodošla v teh časih, ko so aktivnosti v domovih zelo omejene, nekateri stanovalci pa že dva meseca niso zapustili svoje sobe.