Dež ni zmotil generacij. Neca Falk je zanje še enkrat obudila zgodbe o Mačku Muriju in Mačjem mestu. /Foto: Irena Kodrič Cizerl
Dež ni zmotil generacij. Neca Falk je zanje še enkrat obudila zgodbe o Mačku Muriju in Mačjem mestu. /Foto: Irena Kodrič Cizerl

Na Ptuju se je sinoči začel 12. glasbeni festival Arsana. Do četrtka bo ponudil žanrsko raznolike koncerte izključno slovenskih izvajalcev. Organizatorje je v to prisilila pandemija, občinstvo pa zaradi tega ne bo prikrajšano, obljubljajo. Ob uveljavljenih glasbenih imenih bodo predstavili mlade virtuoze, pripravili so vsebine tudi za otroke in takšne, ki bodo navdušile vse generacije. Eden takšnih dogodkov, ki ne pozna generacijskih omejitev, je bil dopoldanski koncert Nece Falk s pesmimi o brezčasnem mačku Muriju.

Festival se je začel sinoči s koncertom Blaž Švagan tria, uradno odprtje pa bo jutri – s koncertom Big Banda RTV Slovenija s solisti, Klemnom Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec in Rudijem Bučarjem, ki bodo pripravili veličasten uvod v 12. festivalsko dogajanje, obljublja umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin, tako kot obljublja žanrsko raznoliko dogajanje, ki bo všeč tako širšemu profilu ljubiteljev glasbe kot tudi tistim, ki bolj resno spremljajo specialne zvrsti, od klasike do jazza. Nastopili bodo namreč med drugimi Oto Pestner in Uroš Perič, Tomi Meglič in Gušti ter Vlado Kreslin z gosti, spremljati pa bo mogoče tudi mlade virtuoze.

Osrednji del 12. festivala Arsana je sinoči začel koncert Blaž Švagan tria/Foto: Arsana
Osrednji del 12. festivala Arsana je sinoči začel koncert Blaž Švagan tria/Foto: Arsana

Letošnja novost – mladi virtuozi

Mladen Delin pravi, da ne gre za znana imena, vsekakor pa za mlade klasične virtuoze »ki so že vrhunski in so dosegli 99 ali 100 točk na državnem tekmovanju (TEMSIG), ki je potekalo tik pred začetkom korone. Podobno je na področju jazz glasbe, naredili smo torej mini spremembo, ki nam je zelo všeč in mislimo, da bo obiskovalcem tudi.« Ohranili so tudi sklop Oder mladih, z njim podpirajo mlado glasbeno generacijo, obenem pa želijo na koncerte in v mestno jedro privabiti tudi mlajše občinstvo. Ostaja tudi otroški festival, novo pa je, da je festival letos 100- odstotno slovenski.

Trije cilji letošnjega festivala

Zaradi pandemije so morali organizatorji odpovedati nastope tujih glasbenikov oziroma so mnoge prestavili v leto 2021. Letos je torej festival popolnoma slovenski, občinstvo pa prav nič prikrajšano. »To pomeni, da bomo kot prvo: podprli slovenske umetnike, ker oni to potrebujejo; kot drugo: tudi izključno s slovenskimi umetniki lahko naredimo vrhunski festival; in kot tretje: slovenska umetnost si zasluži, da se jo postavi na odre. Tu bi rad poudaril, da je tudi v preteklih letih festival v več kot 60-ih odstotkih programa gostil slovenske umetnike«, razloži Mladen Delin.

Rojen v krizi, vztraja v krizi

Dvanajstletni festival je dokazal, da zna preživeti. Že rojstno leto mu je bilo nenaklonjeno, pojasnjuje sogovornik: »Kljub temu da se je gospodarska kriza uradno začela leta 2008, se je začela čutiti leto pozneje. To pomeni, da smo začenjali brez sponzorjev, nismo smeli imeti visokih cen vstopnic, ker ljudje niso imeli sredstev za dodano vrednost. Vemo, kje se nahajamo, nismo v Parizu, nismo na Dunaju, šli pa smo se nekega festivala, ki je umetniški nadstandrard, ni čisto mainstream, ni čisto pop, niti ni turbofolk. Mi smo že začeli v težkih razmerah in smo se navajeni boriti, to je naša prednost.«

Med letošnjimi vrhunci sogovornik izpostavlja koncert med Barcelono in New Yorkom živečega in več krat nagrajenega Ptujčana Žana Tetičkoviča THE PORT OF LIFE II. – ENSŌ, ob 21-ih na dvorišču Minoritskega samostana. Glasbeno delo prepleta psihološke izkušnje imigranta v kasnejših fazah akulturacije in opisuje njegovo dolgotrajno pot h kulturni marginalizaciji, pri njegovem izvajanju se mu bodo pridružili drugi odlični glasbeniki, med njimi Lenart Krečič in Marko Črnčec.

Festival se bo dokončno iztekel 1. avgusta, tam, kjer je bil konec junija predfestivalski koncert – v Ormožu, s koncertom Severe Gjurin s skupino.

Spored je na vpogled tukaj: http://festivalarsana.com