Foto: Radio Maribor/DLUM
Foto: Radio Maribor/DLUM

V galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor razstavlja najnovejša dela mariborski slikar Stojan Grauf, in sicer serijo linorezov in več različno velikih okroglih slik s skupnim naslovom Ljubezen in sovraštvo.

Umetnost Stojana Graufa je vedno znova družbeno kritična. Njegova najnovejša dela Ljubezen in sovraštvo tako znova ponujajo premislek o človeku in doživljanju sodobne družbe, prežete s potrošništvom in pohlepom, ki uničujeta ljudi in naravo. Ob vstopu v razstavišče obiskovalec najprej vidi serijo 66 linorezov, abstraktnih barvnih krogov, ki ponazarjajo življenjski krog. Krog s tematiko ljubezni umetnik nadaljuje z različno velikimi okroglimi slikami v olju na platnu in z leseni okvirji iz gabrovih vej, ki jih zaokrožuje slika Radost življenja.

V kletnem delu se razstava nadaljuje s temačnimi slikami sovraštva, bolečine, žalosti in smrti, sklene jih velika slika Zadnje drevo. Na njej je umetnik upodobil vse zlo in uničenje, ki ga človek povzroča sebi, drugim in naravi. » Upodabljam pridobitništvo, versko nestrpnost in ves pohlep človeka z grebosom na sredini, to sem jaz, ki vse to požira in na koncu izpljune. Slika govori tudi o tem, da smo veliki uničevalci narave«, pove Stojan Grauf. Njegova razstava Ljubezen in sovraštvo bo v Mariboru na ogled do 10. septembra.