Cimos Foto: BoBo
Cimos Foto: BoBo

Potem ko je približno 250 delavcev mariborske tovarne CIMOS pred dvema tednoma presenetila informacija o zaprtju mariborskega obrata, so se danes delavci ponovno zbrali na zboru delavcev, ki ga je tokrat sklical svet delavcev na pobudo sindikata SKEI.

Na tokratnem zboru delavcev je sindikat zaposlene seznanili z njihovimi pravicami in jih opozorili, naj bodo izredno previdni pri podpisovanju ponudb o odpravninah in koriščenju dopustov, ki jih ponuja podjetje. V sindikatu ob tem opozarjajo, da je pri postopku zapiranja tovarne prišlo do vrste kršitev zakonodaje. Podpredsednik SEKI Slovenija Aleš Hoge pojasnjuje, da so bile kršitve storjene z nenadno napovedjo zaprtja tovarne brez uskladitve s socialnimi partnerji. Ob tem dodaja, da se je vodstvo napačno lotilo priprave seznama presežnih delavcev. Po njegovo bi ta moral biti pripravljen na nivoju celotne skupine CIMOS in ne zgolj v Mariboru. Pogajanja sindikata in vodstva podjetja so napovedana za ponedeljek.

Kot so ob napovedi zaprtja pojasnili v vodstvu CIMOS-a, so se za likvidacijo Mariborske tovarne odločili zaradi pomanjkanja dela, kar naj bi bila tudi posledica pandemije. V podjetju današnjega zbora delavcev niso želeli komentirati.