Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Zgodba z grafitom na območju mariborskega centra alternativne kulture Pekarna, ki upodablja premierja Janeza Janšo z iztegnjeno desnico in pripisom »SMRT NARODU SVOBODA FAŠIZMU« in ki so ga gasilci konec tedna na pobudo mariborske občine prebarvali, dobiva nadaljevaje. Občina zdaj napoveduje širši projekt, s katerim želijo identificirati in odstraniti grafite, ki spodbujajo k sovraštvu, hkrati pa želijo spodbuditi razvoj nesovražnega grafitiranja. Prve grafite bodo prebarvali že jutri.

Prebarvanje grafita je med Mariborčani, sodeč po medijskih in spletnih objavah, sprožilo burne odzive. Nekateri potezo zaradi preprečevanja širjenja sovraštva odobravajo, drugi opozarjajo na cenzuro svobode govora in politične satire. Na občini se zavedajo, da gre za občutljivo tematiko, zato bodo že prihodnji teden sklicali delovno skupino, pravi Neva Pipan: "Tema, vemo, da zahteva strokovno analizo, zato bomo k temu povabili tudi ustrezne institucije, ki so se s to tematiko že ukvarjale ali jo že poznajo."

Ideja o odstranjevanju sovražnih grafitov po besedah Pipanove ni nova. Nasloviti so jo želeli že v okviru meseca aktivnosti, ki pa je zaradi epidemije odpadel. Kljub temu pa namerava občina zraven odstranjevanja grafitov prirejati tudi dogodke in projekte, namenjene nesovražnemu grafitiranju.

Sociologinja Vesna Vuk Godina ob tem opozarja, da je meja med svobodo govora in sovražnim govorom nejasna, presoja pa zmeraj subjektivna, zato bo tudi v Mariboru takšna presoja po njenem z vidika demokracije problematična: "Mislim, da kar koli se bo zgodilo, bo, bi rekla, podleglo subjektivnim političnim pripadnostim in okusom tistih, ki bodo v takih organih delali. In to, seveda, je zelo nevarno."

Tudi sicer bo odstranjevanje grafitov zahtevno. Občina lahko namreč na svojo pest odstranjuje grafite le na stavbah, ki so v njeni lasti, zato bo potrebno tudi sodelovanje z zasebnimi lastniki. Prve grafite bodo odstranili že jutri v okviru vseslovenske čistilne akcije. Podrobnosti bodo še razkrili, pravi Neva Pipan z mariborske občine.