Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Vila Langer, Mladinska ulica, Maribor
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Vila Langer, Mladinska ulica, Maribor

12. decembra 1879 se je v mestu Novy Jičin ali nemško Neu Titschein na Moravskem rodil arhitekt in stavbenik Max Czeike. Arhitekturo je študiral na dunajski akademiji pri slovitem Ottu Wagnerju, tako kot nekaj let starejši Jože Plečnik.

Že pred prvo svetovno vojno se je preselil v Maribor, kjer je postal družabnik v podjetju z arhitektom Fritzem Friedrigerjem. Skupaj sta ustvarila vrsto del, ki so ostala do današnjih dni. Medtem, ko se je Friedriger po vojni odselil iz Maribora je Czeike ostal tukaj in nadaljeval delo ter vplival na arhitekturni in urbanistični razvoj Maribora med obema vojnama.

Ustvaril je okoli 40 objektov, med njimi gostišče Grajska klet, Vilo Langer v Mladinski ulici, kjer je sedaj sedež Branika, v sodelovanju z arhitektom Hermanom Hussom kopališče na Mariborskem otoku, zasnoval Juvanovo vilo v Gregorčičevi ulici, izdelal načrt za znamenito obokano mariborsko pokopališče iz rdeče opeke na Pobrežju, kavarno v mestnem parku kjer je sedaj Akvarij, po idejnem načrtu Jožeta Plečnika izvedel osvetlitev frančiškanske cerkve izdelal idejni regulacijski načrt Koroškega ter Magdalenskega predmestja in vrsto drugih projektov.

Arhitekt Max Czeike je bil kljub starosti in zaslugam za podobo Maribora žrtev izvensodnih povojnih pobojev leta 1945.

Na današnji dan - 12.12.