Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Ob 3. decembru, dnevu spomina na obletnico rojstva našega pesniškega velikana Franceta Prešerna, poimenovanem Ta veseli dan kulture, pripravljajo kulturne ustanove po vsej Sloveniji brezplačne oglede. Vrata muzejev, galerij, gledaliških in drugih kulturnih hiš so tega dne na široko odprta tudi v Mariboru, na Ptuju, v Slovenski Bistrici, Murski Soboto in v drugih manjših krajih.

V številnih mariborskih kulturnih ustanovah ob Ta veselem dnevu kulture organizirajo dan odprtih vrat in obiskovalcem ponujajo vodene oglede muzejskih zbirk, ogled stalnih in občasnih razstav, ponekod pripravljajo tudi srečanja in pogovore z ustvarjalci, kajti živi stik ustvarjalcev in obiskovalcev ponuja še bolj poglobljeno osebno doživetje kulturne prireditve. V mariborskem Pokrajinskem muzeju organizirajo tako ob ogledu njihovih razstav še delavnico peke in krašenja medenjakov po receptih iz družinske dediščine in sicer med 11. in 14. uro.

»Muzeji so kraji, kjer se srečujemo s snovno, materialno dediščino, vse bolj pa se zavedamo, da je nesnovna dediščina izjemno pomembna in v ta segment tudi sodi gastronomija oz. kulinarika«, pove kustodinja Nives Cvikl iz mariborskega Pokrajinskega muzeja.

V mariborskem Pokrajinskem arhivu bodo svoja vrata odprli dopoldne, za obiskovalce pa pripravljajo čajanko z ogledom arhivskega skladišča in razstavnih prostorov. Izvedeti bo mogoče, kako pridobiti star dokument iz arhiva in kako se lotiti raziskave o preteklosti svojega kraja ali družine. » Obiskovalce bomo med 9. in 11. uro popeljali po arhivu, mini muzeju, predstavili jim novo razstavo, skupaj bomo posedeli ob čaju in medenjakih ter odgovarjali na vprašanja«, dodaja direktorica Pokrajinskega arhiva Nina Gostenčnik.

Muzej narodne osvoboditve vabi med 9. in 12. uro, pripravljajo pa javno vodstvo po razstavi o Pohorskem bataljonu, otroke in starše bo po razstavah popeljal kustos Uroš Dokl.

V Lutkovnem gledališču na lutkodelnico in ogled njihove zbirke lutk vabijo ob 11.uri.
V Slovenskem narodnem gledališču Maribor pa bodo obiskovalce ob 17. uri popeljali po gledaliških delavnicah, kjer bodo lahko spoznali različne poklice, brez katerih gledaliških, opernih in baletnih predstav ne bi bilo.

Mariborska Kibla bo sklenila celodnevno dogajanje v njihovih likovnih razstaviščih v mestu ob 20. uri s performansom v razstavišču Kibla Portal. Brezplačni bodo tudi ogledi mariborske Umetnostne galerije in Sinagoge, odprta bodo vrata številnih likovnih razstavišč.

Na Ptujskem gradu lutkovno predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico pripravljajo ob 11.uri, zatem pa še muzejsko delavnico za družine.

Z vodenimi ogledi po grajskih prostorih in zbirkah vabijo tudi v gradu Slovenska Bistrica in v Murski Soboti. V Pomurskem muzeju bodo ponudbo dopoldne popestrili s peko Miklavževih parkljev, v Galeriji Murska Sobota pa s popoldansko delavnico prazničnih okraskov in voščilnic.