Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes zaznamujemo mednarodni dan invalidov. Letos poteka pod geslom Za boljšo ponovno izgradnjo: za invalide – inkluzija, dostopnost in trajnost po Covidu 19. Na svetu živi okoli milijarda ljudi z eno od oblik invalidnosti, v Sloveniji je takih približno 170 tisoč. Njihovo sprejemanje se je v zadnjih desetletjih sicer izboljšalo, a se mnogi invalidi še vedno soočajo z izzivi, kot so visoka stopnja brezposelnosti, revščina in težave z dostopnostjo.

Ob današnjem mednarodnem dnevu invalidi poudarjajo, da so v času pandemije različne ovire zanje postale še izrazitejše. Ena takih, kot izpostavlja predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor Milan Kotnik, je tudi uporaba zaščitnih mask: "Saj vemo, da tudi gluhi in naglušni so tudi invalidi in je bila komunikacija otežena, ker so uporabljali zaščitne maske."

Stalnica težav ostajajo zasedeni parkirni prostori, namenjeni invalidom. Kot ugotavlja inšpektor Gabrijel Sternad s Policijske uprave Maribor: "So kar velikokrat takšna parkirna mesta zaparkirana z vozili voznikov, ki za to ne izpolnjujejo predpisanih pogojev." Zato policija ob rednem delu še naprej pogosteje nadzira tovrstne kršitve.

A vse v mestu ob Dravi, kjer živi okoli 10 tisoč invalidov, vendarle ni slabo, dodaja predsednik mariborskega sveta invalidov Milan Kotnik. V 11-ih letih, odkar ima Maribor naziv invalidom prijazna občina, je bilo marsikaj narejenega, zlasti na prometnih površinah: "Lahko rečemo, da se je ogromno spremenilo – številne arhitektonske ovire tako v prometu, na sprehajalnih površinah, na križiščih, smo v tem času preko 500 različnih klančin uspešno sanirali."

V okviru projekta Danova so ob sodelovanju občine in univerze v teku aktivnosti za izboljšanje dostopnosti do avtobusne postaje za slepe in slabovidne in dostopnosti do javnega potniškega prometa nasploh, ena večjih težav v mestu pa ostajajo javna stranišča za invalide.