Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sodni proces v zadevi nakupa Luke Zadar, v katerega so vpleteni nekdanji vodilni kadri cerkvenih holdingov Zvon 1 in 2, se bliža koncu. Po nedavno spremenjeni obtožnici sta zagovor dopolnila prvoobtoženi Ljubo Peče in Simon Zdolšek. Tožilec pa je predstavil zaključne besede in predlagal kazni.

Obtoženi se ves sodni proces zagovarjajo, da je šlo za ponesrečen posel, ki so ga speljali s pomočjo projektne družbe I. J. Storitve in kredita Nove Ljubljanske banke. A tožilstvo trdi drugače. Šlo naj bi za posel, ki ga je koordiniral Ljubo Peče, Simon Zdolšek in Franc Ješovnik naj bi zagotovila posojilo, Mateja Vidnar Stiplošek pa naj bi uredila, da je denar stekel med holdingoma in povezanimi podjetji. Pri tem tožilstvo vztraja, da je bilo podjetje I. J. storitve v slabem finančnem stanju in da gre za t. i. slamnato podjetje. Okrožni državni tožilec Iztok Krumpak pravi, da je kaznivo dejanje dokazano. Kot pravi je jasno, da so vpleteni 17,5 milijonov evrov premoženja zvonov prekanalizirali na podjetje I. J. Storitve. S tem je bilo to premoženje za Zvonova izgubljeno. S tem se jim očita kaznivo dejanje zloraba položaja, saj
kot vodilni menedžerji niso sledili koristi Zvonov. Zato je zagrožena kazen od enega do osem let zapora. Tožilstvo pa predlaga 5 let zaporne kazni za Ljuba Pečeta, 3 leta za Simona Zdolška in Franca Ješovnika in 2 leti alternativnega prestajanja kazni za Matejo Vidnar Stiplošek.

Sodišču pa tožilstvo predlaga naj delnice Luke Zadar odvzame trenutnim lastnikom, to naj bi bili Kitajci, ker so bile pridobljene sporno, in jih prenese v upravljanje Slovenskemu državnemu holdingu.
Sojenje se nadaljuje prihodnji teden, ko bodo zaključne besede podali še obtoženi.