Foto/vir: Spletna stran JSKD
Foto/vir: Spletna stran JSKD

Še do 4. maja je odprt natečaj Javnega sklada za ljubiteljske kulturne dejavnosti KoronaFulFejstFilm. Z njim želijo spodbuditi ljudi, da ustvarijo zanimiv ali zabaven dokument časa. Zaželeno je, da gre za plod skupinskega dela, bolj ko bodo filmi žanrsko raznoliko, večje veselje bo imela strokovna žirija, ki bo filmske izdelke tudi uvrstila v programe različnih slovenskih filmskih festivalov.

Natečaj ne postavlja žanrskih omenjitev, filmi naj le ne bodo daljši od petnajst minut in naj bodo skupinsko delo. Ob vseh tehničnih in komunikacijskih pripomočkih to ne bi smela biti težava, čeprav je v času izolacije izziv. Producent za filmsko dejavnost pri republiškem skladu Matjaž Šmalc pravi, da bodo sprejeli tudi filme, ki jih nekdo naredil sam in dodaja: "Radi bi spodbudili kreativnost duhovitost v ljudeh in zabeležili noto in odziv tega časa. Ker verjamem, da imajo filmi, ki prihajajo na natečaj nek skupni imenovalec - karantena, virus, osama, kriza."

Izdelki so lahko vseh žanrov, npr. dokumentarni, mokumentarni oziorma z izmišljeno dokumentarno vsebino, animirani, eksperimantalni ali igrani. Nekaj so jih že prejeli, večino pa še pričakujejo, ker vedo, da prijavitelji običajno lovijo zadnje roke, pa še šolske počitnice bodo iz mladih iztisnile nekaj ustvarjalnosti. Matjaž Šmalc: »Slišal sem, da v Ljutomeru snemajo Romea in Julijo v polni zasedbi, tega se zelo veselimo. Polno je nekih eksperimentov in pokrivajo vse. Čar tega je, da ima danes vsak kamero v roki, se pravi mobilni telefon in kamere v njih so takšne kakovosti, da so povsem zadostne za te filme in ne omejujejo ustvarjalnosti. Pot od prve ideje do snemanja je precej krajša, kot včasih in to kažejo tudi filmi, ki smo jih že prejeli, da je vse mogoče.«

Filme bo ocenjevala strokovna komisija in izbrane otroške uvrstila na Srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev, mladinske na Filmske Vizije, ostale pa na Festival neodvisnega filma. Vsi pa bodo na ogled na spletni platformi v Tednu ljubiteljske kultutre, ki se začne 15. maja. Ko bodo razmere to dopuščale, pa jih želijo predvajati tudi v kinodvoranah.