UKC Maribor Foto: BoBo
UKC Maribor Foto: BoBo

Svetniki zavoda UKC Maribor so bili na torkovi seji zadovoljni s poslovnim izidom za prvo trimesečje. 234 tisoč evrov izgube je po njihovih ocenah dober rezultat za klinični center, ki je že drugo leto v postopku sanacije. Vodstvo pa je še previdno z napovedmi, da bodo leto sklenili uravnoteženo. Svetniki so razpravljali tudi o težavah: počasnem izvajanju investicij in pomanjkanju kadra.

Sanacijski ukrepi v UKC Maribor so za zdaj uspešni, pravi predsednik sveta zavoda Ljubo Germič. Opozarja pa, da prepočasi izvajajo investicije.

Lani so realizirali le dobro tretjino investicijskega načrta in tudi letos imajo težave. Računajo na izdatno pomoč države, a je ministrstvo njihov finančni načrt sprejelo šele pred nekaj tedni, zato so v časovni stiski, pojasnjuje direktor Vojko Flis. Letos bodo izvedli več investicij v opremo, selitev pljučnega oddelka pa se zamika.

Za nameček ministrstvo letos ne bo zagotovilo sredstev za nekatere prioritetne projekte, kot je ureditev zastarele klimatizacije, zato se jih bodo morali lotiti sami.

Ob tem pa so svetniki zavoda potrdili še štiri investicijske predloge: obnovo kuhinje, gradnjo prizidka h kliniki za interno medicino, ureditev centralne lekarne in nakup robota za avtomatizirano izdajo zdravil.

Še o zdravstveni dejavnosti: svetniki so sprejeli poseben program na področju ortopedije, kjer so čakalne dobe najdaljše, ki bo letos omogočil več kot 300 dodatnih operacij.

Prvič pa so se seje udeležili predstavniki zdravstvene nege: opozarjajo, da imajo zaradi zahtevnosti dela velike težave z odlivom zaposlenih.