Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor sta trenutno hospitalizirana 202 bolnika s Covidom, 45 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Število umrlih v bolnišnici se je povzpelo na 200, kar je 41 več kot v tednu prej. V bolnišnici se sicer soočajo z vse večjo odsotnostjo zaposlenih, tudi zaradi izgorelosti.

Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se v UKC Maribor v zadnjih tednih ne spreminja veliko. Ob več kot 200 hospitaliziranih Covidnih bolnikov zdravijo še okoli 500 drugih, zato so obremenitve zdravstvenih delavcev zelo velike, priznava strokovni direktor Matjaž Vogrin, posledično pa je vse več odsotnosti zaposlenih: "Zaskrbljujoč podatek je ta, da je v današnjem dnevu odsotnih z delovnega mesta v naši ustanovi 887 zaposlenih. Velik del zaradi Covid okužb oz. karantenskih odločb, teh je približno 300, zelo veliko pa je tudi tistih, ki so povezani z izgorelostjo na delovnem mestu."

Potem ko so v okviru prvega vala epidemije v mariborski bolnišnici obravnavali 107 Covidnih pacientov, pa je do zdaj ta številka narasla že na 10-kratnik spomladanskih obravnav. S tem se po drugi strani, priznava Vogrin, slabša dostopnost pacientov do številnih drugih zdravstvenih obravnav in storitev v bolnišnici: "Ocenjujem, da mesečno opravimo približno 1500 operativnih posegov manj in približno 10 do 15 tisoč ambulantnih obravnav manj." Trenutno obravnavajo le urgentne bolnike, napotene s stopnjo nujnosti 4, in bolnike z rakom.