Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novo leto prinaša poleg višje minimalne plače za zaposlene tudi občutno višjo minimalno urno postavko za študentsko delo. Kljub prvotnemu predlogu, da bi morali delodajalci študentom izplačati še dodatek za malico, prevoz in regres, pa se to ni zgodilo, saj bi študentsko delo s tem, celo po mnenju sindikata, postalo nekonkurenčno.

Od prvega januarja se bruto urna postavka za študentsko delo zvišuje iz 4,89 € na 5,40 €. To pomeni, da bo študent za opravljeno uro dela prejel najmanj 4,56 €. S tem se študentsko delo davčno izenačuje z drugimi oblikami zaposlitve. V primerjavi z drugimi oblikami zaposlitve pa ostaja še zmeraj najbolj prilagodljivo oz. fleksibilno. Študent za delo potrebuje zgolj napotnico, vse ostalo pa uredijo študentski servisi.

Sprva predlagana še uvedba pa obveznega plačila malice, prevoza in regresa

So pa v sindikatu Mladi plus prepričani, da bi študentsko delo postalo nekonkurenčno, če bi bilo pri njem uvedeno tudi obvezno plačilo malice, prevoza in regresa, kot ga je v državnem zboru predlagala poslanska skupina Levica. So se pa zavzeli za to, da bi se ura študentskega dela uskladila z minimalno plačo. Kot zagotavljajo v e-študentskem servisu, pa večina razpisanih del že nekaj časa presega novo urno postavko. Povprečno plačilo znaša 6 evrov bruto. Še zmeraj velja, da so najbolje plačana tehnična dela, ki zahtevajo strokovna znanja, najtežje pa dobijo študente za akviziterska in gostinska dela.