Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

V Domu svetega Lenarta, ki spada pod okrilje Nadškofijske Karitas Maribor, so potrdili več okužb s koronavirusom. V skladu s sprejetimi protokoli so nemudoma aktivirali rdečo cono, ki so jo že v prvem valu epidemije vzpostavili v Domu svete Agate v Zamarkovi. Ta je od matičnega doma v središču Lenarta oddaljena slabe tri kilometre.

"Razmere v Domu starostnikov svetega Lenarta so v tem trenutku obvladljive", tako zatrjuje direktor Zlatko Gričnik. S prvo okužbo so se srečali enajstega novembra, trenutno pa je okuženih 42 stanovalcev, ki so jih premestili v rdečo cono. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, dva so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. Nekaj jih je že ozdravelo. Glede izvora okužbe pa Gričnik pojasni: "Zelo težko bi dejal, kdo je kriv za vnos virusa. Upoštevali smo namreč vse zaščitne ukrepe in res pazili na stanovalce. Zaposleni so se v primeru simptomov testirali, opravljali smo tudi hitre teste. Zelo nehvaležno bi bilo, če bi recimo dejal, da so za vnos virusa krivi pregledi zunaj doma ali pa naši zaposleni."

Kot še dodaja Gričnik, je pri tako veliki razširjenosti virusa, težko preprečiti vdor, kljub doslednemu izvajanju vseh zaščitnih ukrepov. "Dodatno smo uvedli, da vsak zaposleni v našem domu nosi FFP2 maske in vizirje. Vsi imajo tako zaščitno opremo, kot da bi ves čas delali v sivi coni. Uvedli smo tudi večkrat dnevno merjenje telesne temperature in dodatno razkuževanje prostorov."

V rdeči coni za okužene starostnike skrbi osem zaposlenih, ki delajo v 13-urnih izmenah, da bi zmanjšali možnost prenosa okužbe. Zaradi izolacije in karanten je trenutno odsotnih deset zaposlenih. Ob tem Gričnik poudarja še, da je veliko okuženih, ki nimajo simptomov, stanovalci pa ne razumejo vedno trenutnih razmer. Zato je treba včasih nekatere ukrepe prilagoditi različnim življenjskim situacijam, da z njimi ne povzročimo več škode kot koristi.