Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V mariborskem zdravstvenem domu doktorja Adolfa Drolca so v tem času kadrovsko zelo podhranjeni in so zaradi epidemioloških razmer na robu organizacijskih zmogljivosti, saj je zbolelo tudi veliko število njihovih zaposlenih. Kljub temu jim uspeva zagotavljati delo v vseh njihovih segmentih, kamor sodijo tudi napotitve na bolnišnično in drugo specialistično zdravljenje.

V zdravstvenem domu, kjer so v zadnjih letih izjemno povečali število različnih specialističnih ambulant, so na tem področju letos zaradi epidemije koronavirusa opravili nekaj manj napotitev na bolnišnično in drugo specialistično zdravljenje. "Analiza našega opravljenega dela od letošnjega marca do septembra kaže, da so lani v tem času pregledali 630 tisoč pacientov, letos v tem obdobju pa 520 pacientov," pojasnjuje direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik. Tako so, sodeč po teh podatkih, opravili samo 17 odstotkov pregledov manj kot lani. Ob pregledu izdanih napotnic pa ugotavljajo, da so jih letos izdali tretjino manj kot v enakem obdobju lani. "Če smo v tem obdobju lani izdali 90 tisoč napotnic, smo jih letos izdali 60 tisoč," pravi doktor Jernej Završnik.

Razloge za nekoliko manjše število vidijo v manjšem obsegu dela bolnišnic in drugih tovrstnih ustanov, hkrati pa tudi v manjšem številu bolnikov, ki kljub zdravstvenim težavam, zaradi epidemije niso želeli dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema. Kar pa zadeva specialistično dejavnost v zdravstvenem domu, sprejemajo le napotitve z oznako nujno in zelo hitro. Medtem pa so v njihovi osnovni dejavnosti, kamor sodijo tudi ambulante družinske medicine, podaljšali telefonsko dostopnost. "Mi v ambulantah dnevno namenimo čas 60 bolnikom, od tega jih je okrog 14 pregledanih fizično," razlaga doktor Jernej Završnik.
Ob tako izjemnem obsegu dela nas v mariborskem zdravstvenem domu pozivajo, da vse to sprejemamo s strpnostjo in razumevanjem.