Lani so v Mariboru zabeležili 12 odstotkov več vplačil parkirnin kot leta 2018 Foto: Radio Maribor
Lani so v Mariboru zabeležili 12 odstotkov več vplačil parkirnin kot leta 2018 Foto: Radio Maribor

V blagajno Mestne občine Maribor je iz naslova pobranih parkirnin in izrečenih glob za napačno parkiranje steklo več denarja kot leto prej. Občina pa v skladu s sprejeto strategijo za letos načrtuje tudi umik še obstoječih brezplačnih parkirnih mest v središču mesta.

Lani so zabeležili 12 odstotkov več vplačil parkirnin kot leta 2018, pravi Danijel Železnjak iz sektorja za komunalo in promet mariborske občine. V letu 2018 je priliv z naslova vplačanih parkirnin znašal okoli milijon štiristo tisoč evrov, lani milijon šesto petindvajset tisoč evrov. Vse več pa je tudi negotovinskega plačevanja parkirnine; leta 2018 je bilo tega sedem odstotkov, lani pa je bilo tako plačanih že 13 odstotkov vseh parkirnin v mestu.

Občinski redarji so na področju mirujočega prometa v letu 2018 izrekli 8318 glob, lani pa 8575. Tako se je iz naslova glob in sodnih taks v proračun lani steklo več kot 700 tisoč evrov, leto prej pa 550 tisoč.

Sicer z vsemi plačljivimi parkirišči na javnih prometnih površinah upravlja mariborska občina, kot je znano, pa je občina upravljavske pravice oz. upravljanje določenih nalog predala koncesionarjema Marpromu in Nigradu. Po zadnjem štetju, ki so ga izvedli sredi leta 2019, je v Mariboru tako na voljo 2259 parkirnih mest, na katerih je treba plačati parkirnino. Kot pravi Železnjak, je v skladu z leta 2015 sprejeto Celostno prometno strategijo predvideno, da bi se brezplačno parkiranje nadomestilo s plačljivim, tudi z namenom zmanjševanja parkirnih mest v središču: »Ta parkirna mesta se namenjajo kolesarjem, pešcem in kakovostnejšemu preživljanju prostega časa. S tem bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Iz mestnega središča, tako kot to počno drugod po svetu, bomo širili plačljiva parkirišča na območja izven samega strogega središča Maribora, in sicer v skladu s potrebami in željami uporabnikov teh površin.«

Tako za letos načrtujejo ukinitev vseh brezplačnih parkirišč v središču mesta, nato pa bodo pred širjenjem nadaljnjega območja brezplačnega dolgotrajnega parkiranja na občini preverili mnenja mestnih četrti in prebivalcev.