Gradbišče si je ogledal tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Gradbišče si je ogledal tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Gradnja državnih najemniških stanovanj v bližini Pekrske gorce prehaja v drugo fazo. Predstavniki investitorja, Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, in mariborske občine ob tem napovedujejo, da bo nova soseska ob stanovanjih ponujala še številne storitve.

Po spomladanskem začetku prve faze gradnje 212-ih stanovanj je republiški stanovanjski sklad začel še drugo fazo gradnje, ki bo zvišala skupno število stanovanj na 400. 60 jih bo oskrbovanih in namenjenih starejšim, poskrbljeno pa bo tudi za gibalno ovirane, pojasnjuje direktor sklada Črtomir Remec.. Starejšim in invalidom bosta ob tem namenjena še centra aktivnosti.

Gradnja bo končana predvidoma do konca prihodnjega leta. Mariborski župan Saša Arsenovič v novi soseski vidi tudi priložnost za privabljanje mladih in s tem za preprečevanje bega možganov, zato želi občina v novogradnje ali na katero od zemljišč v soseščini umestiti tudi nov vrtec. Trenutno je v novogradnji predviden dvooddelčni vrtec, a si občina želi štirioddelčnega. Možnosti še preučujejo.

Ob omenjenem sta v Mariboru načrtovana še dva projekta gradnje javnih najemniških stanovanj. Republiški stanovanjski sklad naj bi predvidoma čez tri leta začel razpisni postopek za gradnjo naselja na Pobrežju, kamor bi občina umestila še nov vrtec in knjižnico, Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor pa načrtuje do takrat že končati gradnjo najemniških stanovanj za mlade v Dvoržakovi ulici.