Hitri antigenski test. Foto: EPA
Hitri antigenski test. Foto: EPA

Tudi v Podravju so številna podjetja v začetku tega tedna poskrbela za izvedbo hitrih testov na koronavirus za zaposlene. S tem so želeli preprečiti vnos okužb v delovna okolja po praznikih, zaradi dobre izkušnje s testiranjem pa bodo z njim nadaljevali tudi v prihodnje.

Možnost hitrih testov na okužbo s koronavirusom so takoj po novem letu izkoristili tudi v Marlesu. Prokurist podjetja Bogdan Božnik: "Da morebiti okužene sodelavce še pravi čas identificiramo in preprečimo nadaljnje širjenje."

Hitrih testov so se poslužili tudi v Slovensko Bistriškem Impolu. Željka Kutija, vodja sistema poklicnega zdravja in varnosti v Impolu: "Izvajali smo dejansko ob prihodu zaposlenih v službo." Hitre teste je opravil njihov izvajalec medicine dela.

Tudi mariborski zdravstveni dom lahko po dogovoru zagotovi hitro testiranje zaposlenih. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus: "Glede na povpraševanje sodelujemo z našo organizacijsko enoto medicina dela, primeta in športa in seveda izvedemo to testiranje tudi na terenu."

Nekatera podjetja pa svoje zaposlene na brezplačni hitri test pošljejo v zdravstveni dom. V Marlesu, Impolu in Dravskih elektrarnah je bilo med testiranimi zaposlenimi pozitivnih malo, odstotek ali dva, kar po mnenju direktorja Dravskih elektrarn Maribor Andreja Tumpeja pomeni, da: "So se tudi sodelavci tudi med temi prazniki držali vseh ukrepov za preprečevanje širjenja korone."

V večini podjetij sicer nameravajo hitro testiranje zaposlenih še ponoviti, tudi v Impolu, pojasnjuje Željka Kutija: "Prvo ponovitev že načrtujemo v naslednjem tednu, se tudi že dogovarjamo z našim izvajalcem medicine dela."

Na izvedbo hitrih testov na okužbo s koronavirusom pri zaposlenih pa bo vplivalo tudi epidemiološko stanje v delovnih okoljih in širše.