Foto: Radio Maribor/Anja Urek
Foto: Radio Maribor/Anja Urek

19 občin in 9 javnih in zasebnih organizacij, ki so povezane v Partnerstvo za Pohorje, je predstavilo strategijo razvoja tega pomembnega severovzhodnoslovenskega hribovja. Predstavili so načrte in projekte za razvoj na področju turizma, gospodarstva in varstva narave. Podprl jih je tudi gospodarski minister.

Strategija za razvoj Pohorja temelji na treh prednostnih naložbah. Prva obsega razvoj informacijske in doživljajske infrastrukture, nadgradnjo naravnih in kulturnih znamenitosti, ureditev kolesarskih in pohodnih poti ter modernizacijo cest in žičnic. Druga naložba obsega ustanovitev demonstracijsko izobraževalnega središča za trajnostno uporabo lesa, tretja pa ustanovitev regionalnega naravnega parka s poudarkom na razvoju v sozvočju z ohranjanjem narave, je povedal vodja Partnerstva za Pohorje in direktor Mariborske razvojne agencije Uroš Rozman.

Na Pohorju morajo ob zimski razvijati tudi poletno turistično ponudbo, ob tem poudarja Boštjan Paradiž iz podjetja Vabo, ki upravlja smučišče Kope. Zagotovijo lahko do 250 dni turistične sezone, kar bi pomembno povečalo obseg nočitev.

Za uspeh bo ključna podpora države, predvsem na področju infrastrukture in sofinanciranja. Možno je tudi sprejetje posebnega Zakona o Pohorju, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Do naslednjega sestanka pričakuje izdelane projekte s pripravljeno dokumentacijo za prijavo na evropske razpise. Dodaja, da je strategija podlaga za uspešno izvedbo z ali brez posebnega zakona.

Projekti, ki jih želijo izvesti do leta 2028, so ocenjeni na skupno 134 milijonov evrov.