Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana pravi, da v tako težkem položaju muzeji še niso bili./ Foto: Irena Kodrič Cizerl
Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana pravi, da v tako težkem položaju muzeji še niso bili./ Foto: Irena Kodrič Cizerl

Muzeji in galerije vse od leta 1977 na pobudo Mednarodnega muzejskega sveta ICOM 18. maja praznujejo mednarodni dan muzejev, letos v posebnih razmerah in ob dobro znanih zaščitnih ukrepih - z lastno obrazno masko, razkuženimi rokami in ob varni razdalji. Po omejitvah so začeli ponovno začeli delovati 5. maja, obiskalo pa jih je bolj malo obiskovalcev. Izostale so organizirane šolske skupine in turisti, čeprav so, zanimivo, med redkimi obiskovalci te dni bili prav tujci, ki začasno živijo v Mariboru. Letošnja rdeča nit dneva pa je - Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost.

Obiskovalce preštevajo na prste

V prvih dneh po ponovnem odprtju je muzeje obiskala peščica ljudi. Tudi Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je doživel hud šok. Lani ga je obiskalo več kot 70 tisoč ljudi, v prvem tednu po ponovni otvoritvi pa so našteli 23 gostov. V zvezi z rdečo nitjo današnjega dne, ki ob raznolikosti nagovarja enakost in vključevanje, se v muzeju boleče zavedajo, da je izgradnja invalidskega dvigala še vedno zgolj oddaljena želja. Težava je v denarju in spomeniško varstvenih pogojih. Pokrajinski muzej Maribor je do prejšnjega petka obiskalo 14 obiskovalcev, 6 tujcev in osem Slovencev. Med prvimi so bili štirje študentje, med drugimi pa štirje otroci, ki so jih starši ali stari starši pripeljali v muzej. Podobna slika je v Muzeju narodne osvoboditve, kjer so se v zadnjih letih navadili na vse večji obisk, v preteklih dneh pa so našteli le 50 obiskovalcev.

Pol milijona evrov izgube slovenskih muzejev

Zaradi novih okoliščin bodo odpadla gostovanja iz tujine in v tujino, pravi Aleksandra Berberih Slana, ki vodi Muzej NO v Mariboru. Skrbi jih tudi, koliko manj sredstev bodo dobili od države in od občin, z ministrstva za kulturo so namreč Skupnosti muzejev Slovenije, ki jo vodi Berberihova, poslali priporočilo »naj bodo pazljivi pri potrošnji«. Slovenski muzeji so samo do 20. aprila izgubili skoraj pol milijona evrov, Aleksandra Berberih Slana pa pravi:« Mislim, da v tako težki oziroma negotovi situaciji zadnjih 15 let, kar sem jaz v muzeju, še nismo bili.« Vsi današnji obiski galerij in muzejev bodo - četudi je ogled vseh zbirk brezplačen - izraz solidarnosti. Njihovi vodje in sodelavci se zavedajo, da se lahko zdaj najbolj zanesejo na domače obiskovalce, zato jih vabijo, da jih obiščejo danes in tudi v prihodnje in tako izrazijo podporo vsem kulturnim ustanovam.

Muzej narodne osvoboditve Maribor čaka obiskovalce/ Foto: Irena Kodrič Cizerl
Muzej narodne osvoboditve Maribor čaka obiskovalce/ Foto: Irena Kodrič Cizerl

Letošnja rdeča nit - Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost.

Aleksandra Berberih Slana pravi, da bodo muzeji danes svoje prispevke združili v posebni virtualni knjižici, ki jo bodo objavili na spletni strani ICOM Slovenija in delili prek družbenih omrežij. Za Muzej NO, ki ga vodi, pravi: »Predstavili smo naša dva projekta, Mariborski mozaik, v katerem vključujemo zgodbe in predmete mariborskih migrantov, priseljencev in beguncev skozi celo 20. stoletje, in Muzej za mir, ki je nastal v času migrantskih tokov pred nekaj leti in ki se z velikim uspehom odvija v muzeju še danes. Letos bomo tudi posebej praznovali, da bomo po dveh mesecih odprli Fotografski muzej muzej in Trafiko – muzej za enega.«. Obiskovalci si bodo lahko individualno ogledali muzejske zbirke, tudi novo razstavo o gradnji hidroelektrarn na Dravi, ki so jo odpri tik pred izolacijo. Muzej NO bo sicer imel prost vstop še ves maj, saj ne morejo zagotoviti brezstičnega plačevanja vstopnine.

Pokrajinski muzej Maribor danes vabi na brezplačni ogled vseh razstav, tudi občasne Sijaj večnosti v spomin na 100-letnico rojstva dr. Sergeja Vrišerja, nekdanjega ravnatelja muzeja. Kustos Drago Oman sicer pojasnjuje, da se bodo spletni virtualni knjižnici danes pridružili s projektom Gugalnik idej, ki ga je zasnovala direktorica muzeja Mirjana Koren in ki lepo sovpada z letošnjim vodilom:»Gugalnik idej vključuje ranljive skupine, neinstitucionalizirane, samostojne kulturnike. Mi smo v teh zadnjih letih takšne kulturnike vabili v Depo pohištva, kjer so s svojo umetnostjo vzpostavili dialog z njim«, pojasnjuje Oman.

Tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor se mednarodnemu muzejskemu dnevu pridružujejo z brezplačnim ogledom zbirk in s projektom Gugalnik idej (na spletni straniu ICOM-a in na družbenih omrežjih)/ Foto: Irena Kodrič Cizerl
Tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor se mednarodnemu muzejskemu dnevu pridružujejo z brezplačnim ogledom zbirk in s projektom Gugalnik idej (na spletni straniu ICOM-a in na družbenih omrežjih)/ Foto: Irena Kodrič Cizerl

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, vabi, da si ogledate zbirke v obeh mestih in na vseh lokacijah. V Ormožu je v Pristavi na ogled nova razstava Borisa Novaka z naslovom Moje podobe, sledi in zgodbe, v Miheličevi galeriji na Ptuju pa je že od petka na ogled razstava Gregorja Samasturja z naslovom Univerzum, ki obenem zaznamuje umetnikovo 60-letnico. Na ptujskem gradu bodo na ogled vse zbirke, mogoče bo videti grafični kabinet Franceta Miheliča in zbirko grafik Luigija Kasimirja, našteje direktor muzeja Aleksander Lorenčič.

Galerije imajo običajno ob ponedeljkih zaprto, danes pač ne. V Umetnostni galeriji Maribor ponujajo na ogled razstave Ivan Kos in njegova mojstrovina - Deklica z oranžo, Grandheroes in Galerija za mir. Pri slednji gre za gostovanje Koroške galerije likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca, nastala je na podlagi mednarodnih razstav pod okriljem Organizacije združenih narodov, likovno je zelo pestra, njena skupna misel je mir, obiskovalec pa bo v njej našel veliko možnosti za razmislek. Izkoristili bodo tudi digitalno platformo, kustosinja Brigita Strnad bo ob 15-ih prek videokomunikacije pripravila Virtualne Modre urice - Druženje za mizo in predstavila dela iz zbirke UGM z motivi mize in druženja ob njej. Fotoklub Maribor pa med 16. n 18. uro vabi v Fotogalerijo Stolp na ogled razstave fotografij Stroboskopske regresije Janeza Pelka.