Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Varstveno delovni center Polž je danes v Bohovi v občini Hoče Slivnica uradno odprl 24-urno enoto institucionalnega varstva. Prostori so sodobni in omogočajo varovancem kakovostno bivanje s terapijami v prijetnem in mirnem okolju.

V enotah VDC Polž v Lenartu, Slovenski Bistrici, Rušah in Šentilju izvajajo 16 urni program varstva za odrasle z motnjo v duševnem razvoju, v novem objektu v Bohovi pa bodo zaposleni varovancem na voljo 24 ur na dan. Ta potreba je nastala zaradi starosti, bolezni in drugih težav, ki jih imajo varovanci.

Poleg bivanja pa imajo varovanci zagotovljene še druge aktivnosti. Med drugim pomagajo pri gospodinskih opravilih, skrbijo za hišo, vrtnarijo, imajo pa na voljo tudi delovno terapijo, kjer lahko krepijo različne spretnosti. Za vse to skrbi 10 zaposlenih. Število varovancev je omejeno na največ 18, trenutno pa je vseljenih 14. Prav vsi pa so z novimi prostori, v katerih bivajo že nekaj mesecev izredno zadovoljni.

Sicer pa je v tem delu Slovenije to edina enota z možnostjo 24-urnega institucionalnega varstva. Podobni enoti sta na voljo samo še v Ljubljani in Novem mestu.