Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Izvajalci so po dveh letih vendarle odpravili večino gradbenih in montažnih napak v enoti mariborskega vrtca Studenci v Pekrah, ki so jih odkrili kmalu po odprtju novozgrajenega poslopja. Na vrtcu Studenci poteka tudi delna energetska obnova, iščejo pa še rešitev za dotrajano kuhinjo.

Napake, kot so plazeče se igrišče, zamakanje, odstopanje talnih oblog in oporečen bojler, so izvajalci v okviru garancije odpravljali prepočasi; po skoraj dveh letih je zgradba končno v stanju, kot si ga želijo, pravi ravnateljica Marjanca Karba: "Morajo se še s strani enega izvajalca odpraviti dve manjši pomanjkljivosti, ki pa nista bistvenega pomena za delovanje vrtca."

Dela potekajo tudi v drugih enotah vrtca – enoti v Limbušu in v Iztokovi ulici sta vključeni v občinski projekt energetske obnove. S pogodbenim partnerjem obnavljajo ogrevalne naprave in razsvetljavo, ne bodo pa obnovili fasade in precej dotrajanega stavbnega pohištva, dodaja ravnateljica: "Zgleda, da Petrol ni prepoznal učinkovitosti, je prepoznal učinkovitost že samo z delno sanacijo, Mestna občina Maribor pa verjetno nima denarja za te zadeve."

Občina medtem išče rešitev za obnovo dotrajane in utesnjene osrednje kuhinje, ki deluje v poslopju Osnovne šole Rada Robiča v Limbušu. Po govoricah, da bi jo kar ukinili in združili s kuhinjo vrtca Otona Župančiča, bi zdaj kljub temu uredili novo kuhinjo, sporočajo z občine. Marjanca Karba pa pravi: "Smo prišli nekje v pogovorih na idejo oziroma na nek dogovor, da bi se naj naša centralna kuhinja izvedla v okviru novega vrtca na Studencih, ki se bo moral zgraditi, glede na vse kapacitete, ki se tam nakazujejo."

Tako ravnateljica, podrobnejši občinski načrti pa še niso znani.