Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem Rdečem križu zaznavajo vse večje potrebe po socialni in humanitarni pomoči. Potem ko letos zaradi koronavirusa ni bilo mogoče organizirati 65. letovanja otrok v počitniškem domu v Punatu, pa lahko pri njih letujejo družine, starejši in vsi drugi. Sicer pa se v tej organizaciji ta čas soočajo s povečanimi potrebami po humanitarni in socialni pomoči soljudem.

V mariborskem Rdečem križu ta čas zaznavajo vse več stisk med ljudi in posledično tudi prošenj za pomoč. "V našem humanitarnem skladišču zdaj delimo hrano po naročilu in ne več ob sredah, temveč ob torkih in četrtkih, kar je zelo dobro organizirano," meni sekretar Rdečega križa, Metod Dolinšek.

Med prosilci za pomoč Rdečega križa pa se je kot zrcalna podoba današnjega časa pojavila nova skupina - kulturni in produkcijski ustvarjalci. Ob tem pa so se poglobile tudi stiske njihovih rednih prejemnikov pomoči. "Tako se kljub nekoliko povečani denarni pomoči države v tem času odraža vse več potreb po tovrstni pomoči," še pravi Metod Dolinšek.

V mariborskem Rdečem križu se zaradi vedno večjega pritiska na njihovo pomoč že zdaj bojijo jeseni, ko se bodo zvrstile tudi večje potrebe po šolski pomoči, njihove zaloge pa se zmanjšujejo, sami pa finančnih virov za denarne pomoči nimajo. "Pri vsem tem se to poletje soočamo še s posebej veliko stisko, to je izpad letošnjega letovanja otrok v Punatu, kar prinaša velik finančni izpad in v veliki meri ogroža delovanje mariborskega Rdečega križa," izpostavlja Dolinšek.

V želji, da bi lahko njihova organizacija še naprej živela, prosijo vse tiste, ki razumejo pomen Rdečega križa, da jim pomagajo, da bodo lahko sami pomagali še naprej.