Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V Združenju EPEKA so že drugič zapored pripravili takoimenovani Bademantl dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju. Z dogodkom se želijo dotakniti tematike globalnega segrevanja, lokalnih, državnih in mednarodnih strategij na področju soočanja s podnebnimi spremembami ter o možnostih, ki jih kot posamezniki imamo, da pozitivno vplivamo na okolje.

Podnebna pravičnost pomeni, da ekološka kriza, ki poteka po vsem svetu, ni le ekološka, ampak tudi socialna kriza oziroma kriza človečnosti, zato pozivajo k "bolj pravični porazdelitvi moči, resursov in naravnih virov," pravi Nikoleta Nour iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Šestindvajset mladih iz različnih držav je tako danes v bademantlih, torej kopalnih plaščih na mariborskem otoku prisluhnilo okrogli mizi o globalni ekološki krizi. Matej Tisaj iz Epeke pove, da so v tem tednu izvajali aktivnosti neformalnega izobraževanja na temo globalnega segrevanja. Naslov projekta je bil "Naredimo nekaj glede podnebnih sprememb".

Damjan Vinko prihaja iz slovenskega odonatološkega društva in opozarja, da se nahajamo v krizi izgube biodiverzitete, vzroki za to pa se nahajajo v napačnem upravljanju z okoljem in naravo: "Bodisi so to zdaj pesticidi bodisi so to, v končni fazi, izpušni plini iz transporta, kjer Slovenija zelo nazaduje na področju, ne vem, javnega transporta, recimo."

In uničujemo še tiste ohranjene koščke narave, dodaja sogovornik. Se je pa za akcijo Bademantl navdušilo kar nekaj obiskovalcev mariborskega otoka, saj so imeli tisti, ki pridejo v kopalnem plašču, danes prost vstop. "V tisti vročini ne morem jaz ležat na kavču, pa da me klima hladi. Rajši sem tukaj, pa nekaj za sebe naredim," pravi gospa Zorica iz Maribora.

Narava je vse okoli nas, in hvaležni bi ji morali biti, da ob njej živimo in uživamo njene sadove. Bademantl dan so v Epeki organizirali zato: "Da slučajno čez 50 let ne bi bili primorani nosit samo bademantlov zaradi takšne vročine in spremembe podnebja," pa pravi Miha Kager.