Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hiša vin Kokol iz Spodnjega Dupleka se zraven pridelave vina ukvarja s pridelavo posebne moke in olja iz grozdnih pešk. Gost jutranjega programa je bil Milan Kokol.

»Pred trgatvijo bi si res želeli lepega vremena, brez toče. Zaenkrat kaže, da bo pridelek lep in bo trgatev uspešna. Letos bo trgatev malo pozneje, začeli bomo čez tri tedne,« je povedal Kokol.

Tovrstno olje so uporabljali že v antiki, grozdne peške so namreč zelo zdrave in imajo veliko blagodejnih snovi za človeški organizem. »Pri nas se s prešanjem grozdja proces pridelave ne zaključi. Ločimo peške in jih posušimo, lahko se uporabljajo cele ali pa jih stisnemo v olje grozdnih pešk, izdelujemo pa tudi moko iz grozdnih pešk.«

Kot je poudaril naš sogovornik, olje pridobivajo iz lastnih grozdnih pešk. Ročno ločijo lupino grozdnih jagod od pešk, le-te posušijo na soncu in dosušijo v sušilnici. V stiskalnici po postopku hladnega stiskanja iz njih iztisnejo olje, pri tem ohranijo vse pomembne zdravilne sestavine.

»Same grozdne peške je treba zaužiti mlete, najbolje s kakšno tekočino – smuti ali jogurt. Olje lahko uporabljamo v kulinariki, za nego kože ali kot prehransko dopolnilo. Samo moko pa lahko v 20 do 30 odstotkih nadomestimo namesto klasične moke. Sicer pa se lahko uporabi tudi kot beljakovinski dodatek za krmo živali,« je še poudaril jutranji gost Milan Kokol.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj:

MOKA IN OLJE IZ GROZDNIH PEŠK