Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na mariborskem okrožnem sodišču so na ponovljenem sojenju izrekli zaporno kazen leto in štiri mesece zapora Petru Vravniku, ta je pred petimi leti iz gumijastega čolna na Dravi potisnil Martina Rogino, ki se je utopil. Prva obsodba na šest let in dva meseca zapora je bila razveljavljena zaradi kršitve kazenskega postopka.

Tragični dogodek, ko je 33-letni Martin Rogina izgubil življenje, se je zgodil 17. julija 2015, ko so se obtoženi Peter Vravnik, pokojni in Janko Helbl močno opiti podali na izlet s čolnom po Dravi v bližini Dravograda. Pri tem je med Rogino in Vravnikom prišlo do spora, pri čemer je Vravnik pokojnega pahnil v vodo. Ta je bil neplavalec in je utonil. Vravnik pa naj bi fizično obračunal tudi s Helblom, ki naj bi skušal prepir pomiriti. Tožilstvo je zato spisalo obtožnico, ki je Vravnika bremenila uboja in povzročitve lahke telesne poškodbe. Sodišče pa ga je na podlagi te leta 2017 dosodilo na šest let in dva meseca zaporna.

Vendar je višje sodišče zaradi pritožbe obrambe sodbo razveljavilo, saj naj bi policist in kriminalist ob pridržanju Vravnika spisala uradni zaznamek brez prisotnosti obtoženčevega zagovornika. Na ponovljenem sojenju se je Vravnik znova zagovarjal, da dejanja ni naredil namenoma. Sodni izvedenec pa je pojasnil, da je bilo dejanje narejeno v času močne vinjenosti in zmanjšane prištevnosti.

Tožilstvo je tako tokrat predlagalo zgolj dve leti zaporni kazni. Vravnikov zagovornik Tomaž Rotovnik pa je zahteval minimalno kazen zaradi priznanja krivde in hude bolezni, ki je po dogodku zaznamovala obtoženega. Sodišče pa je ubralo srednjo pot in delno upoštevalo olajševalne okoliščine in izreklo kazen leto in štiri mesece zapora. Ob tem se všteje tudi 4 mesece pripora.