Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski zdravstveni dom doktorja Adolfa Drolca je ena tistih zdravstvenih ustanov pri nas, v kateri se lahko ozirajo v minulo leto z zadovoljstvom na domala vseh področjih njihovega dela. Leto 2019 so končali s 465 tisoč evri presežka, pridobili so nekaj novih prostorov, zaživele pa so tudi nekatere nove dejavnosti, ki ob dozdajšnjih ponujajo velik napredek pri zdravljenju bolnikov.

Tako je v tej mariborski zdravstveni ustanovi odprl vrata novi okulistični center z najsodobnejšimi aparaturami, ki je na enem mestu združil tudi šest okulistov. Z letošnjim letom je na voljo tudi novi CT aparat oziroma računalniška tomografija, ki je velika pridobitev za ta del Slovenije nasploh. Na novo sta zaživeli tudi dve antikoagulantni ambulanti, s čimer so razbremenili mariborski klinični center.

Uspeli pa so urediti tudi sedem novih ambulant družinske medicine, ob tem pa se bodo kmalu okrepili s štirimi novimi zdravniki družinske medicine."Kajti če bomo hoteli slediti trendom na tem področju, bomo samo v Mariboru potrebovali 30 novih družinskih zdravnikov," še pravi direktor zdravstvenega doma, Jernej Završnik. Ob tem izpostavlja tudi pet evropskih projektov, ki so jih izpeljali v lanskem letu, med njimi tudi center za krepitev zdravja, ki je postal največji v Sloveniji in bo v letošnjem marcu dobil tudi nove prostore. Pomembno je tudi to, da smo del ekip, ki smo sodelovali pri projektu za dolgotrajno oskrbo otrok s posebnimi potrebami in da ta projekt prehaja v sistemsko financiranje, saj so ga organizacijsko in strokovno razširili ." še poudarja dr. Završnik. Med drugim bo tem otrokom na voljo tudi več nevro fizioterapevtov. Sicer pa nadgradnja velja tudi za mnoge druge strokovne dejavnosti v mariborskem zdravstvenem domu.