... s 1. festivala ZIZ leta 2019/Foto: Erik Školiber
... s 1. festivala ZIZ leta 2019/Foto: Erik Školiber

Ob 19-ih 30 se bo s predstavitvijo koledarja ZIZ uradno začel 2. festival zatiranih in zatiralcev - ZIZ, ki bo s spletnimi dogodki predstavil mariborsko alternativno gledališko produkcijo. V program bodo vključili pogovore z mariborskimi producenti in izvajalci in odlomke iz predstav pretekle gledališke sezone, radijske igre, stand up predstavo in okroglo mizo. Pomemben del alternativnega gledališča je gledališče zatiranih. Po desetletju ukvarjanja s to metodo pri nas, smo končno dobili tudi prvo knjigo oziroma strokovni priročnik v slovenskem prevodu Jana Podbrežnika. V nedeljo dopoldne so prek spleta pripravili pogovor z njegovo avtorico Birgit Fritz.

Festival ZIZ sega v leto 2013, ko so prvič podelili nagrado, potem pa to ironično imenovano Gala prireditev razvijali do festivala, na katerem želijo omogočiti obiskovalcem, da vidijo vse predstave mariborskega alternativnega gledališkega ustvarjanja. Umetniška vodja festivala ZIZ Barbara Polajnar: »Smo rekli, okej, naredimo nek kratek prerez predstav v naši ZIZ sezoni, ki je od aprila do aprila. In potem smo lani naredili prerez predstav, ki smo jih lahko povabili na festival, ker ni bil financiran. To pomeni, da smo povabili tiste, ki so bili pripravljeni igrati za inkaso.«

S festivala ZIZ leta 2019, ko je bilo gledališče še skupnostno doživetje v živo/ Foto: Erik Školiber
S festivala ZIZ leta 2019, ko je bilo gledališče še skupnostno doživetje v živo/ Foto: Erik Školiber

Torek in sreda v znamenju predstav

Letos so se pridružile obsežnejše produkcije, festival je sofinancirala MOM, izvedba pa se je s pomladi premaknila na jesen in se prestavila na splet. Tam pa ne želijo zgolj objaviti posnetkov predstav, zato se odločili za objavo odlomkov in za pogovore z izvajalci.
V torek bodo na ogled kulturno-izobraževalne, v sredo pa avtorske gledališke predstave. Pri avtorskih predstavah bo poudarek na tem, na kakšen način so nastajale, pri kulturno-izobraževalnih pa »različne tematike, s katerimi menimo, da so dosegale različne publike, od najmlajših do starejših s konkretnimi pomembnimi tematikami, pa naj bo to okoljevastvo, tematike priseljencev, tujcev ipd.«, še pove sogovornica.

Kriterij za uvrstitev na festival je neinstitucionalnost, še poudarja, to področje pa v času omejitev in izpada dohodkov najbolj trpi: "V četrtek bomo torej govorili s predstavniki alternativne gledališke scene. Definitvno se bodo vprašanja obračala v smeri, kako smo se soočali s trenutno situacijo v tem letu, kako sodelujemo drug z drugim in kako se lotevati alternativnega gledališča v prihodnje

Gledališče, ki želi spreminjati svet

Uvod v festival je bil nedeljski spletni pogovor z avtorico knjige o gledališču zatiranih Birgit Fritz z naslovom InExActArt. Iz angleškega prevoda jo je poslovenil Jan Podbrežnik, referenčna točka zanjo pa je Augusto Boal, brazilski režiser, utemeljitelj gledališča zatiranih. Gre za metodo, ki združuje aktivizem in umetnost, namenjena je vsem, praksi za življenje, v njej aktivno sodelujejo tudi gledalci. Po desetletju ustvarjanja te zvrsti pri nas je končno na voljo priročnik s strokovno podlago. »…je že sama interpretacija in v praktično rabo zastavljena knjiga. S prevodom pa smo želeli ravno to poustvariti, usmeriti ljudi v prakso, da se skozi prakso izčistijo stvari, da skozi prakso poskušamo spremeniti svet«, je povedal Jan Podbrežnik, ki se z gledališčem zatiranih ukvarja v ljubljanskem KUD-u Transformator, v Mariboru pa ta žanr raste v okviru Pekarne Magdalenske mreže. Obe organizaciji sta poleg društva MOMENT Maribor in kolektiva ZIZ soorganizatorja festivala.

Festival ZIZ se bo končal v soboto s podelitvijo nagrad. Vsi dogodki na ZIZ festivalu bodo v živo prenašani na Facebook Live. Povezave bodo objavljene naknadno na FB strani ZIZ.