Jure Brložnik in Maja Miška Brložnik Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Jure Brložnik in Maja Miška Brložnik Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Gastronomski vodnik Michelin je tudi letos izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Poleg restavracij, ki so prejele Michelinove zvezdice, je njihove okuševalce navdušila kulinarika še 43-ih slovenskih restavracij, ki jih zato priporočajo za obisk v letu 2024. Med temi je po novem tudi butična restavracija Miza za štiri na Zgornji Polskavi, ki jo vodita zakonca Jure Brložnik in Maja Miška Brložnik.

Restavracija Miza za štiri se nahaja na Zgornji Polskavi, v spodnjem nadstropju domače hiše zakoncev Brložnik. Jure in Maja sta nas prijazno sprejela na svoji terasi lične hišice sredi zelenja. Uvodoma sta pojasnila, da Michelin podeljuje priznanja v več kategorijah, in da se je v eni od teh med priporočene restavracije uvrstila tudi Miza za štiri. "To pomeni, da sva vključena v njihov vodnik. To nama veliko pomeni, kaže na to, da sva na pravi poti, da sva bila videna, je pa to tudi velik zagon in veter v krila; da bova stremela še k boljšemu - za naše goste," pove Maja Miška Brložnik. Kaj menita, kaj je bilo tisto, kar je Michelinove ocenjevalce navdušilo ob obisku njune butične restavracije? "To pa je težko reči, menim pa, da naš celotni 'paket'. Vse okoli Michelina je sicer zavito v skrivnost. Njiihovi inšpektorji imajo pod drobnogledom vsako malenkost - kar se tiče hrane, vina, postrežbe,.. Pridejo anonimno, kot običajni gostje, torej ne veš, kdaj te obiščejo, ker se ne razkrijejo. Kar je prav, saj se je treba za vsakega gosta isto potruditi," še pove Maja.

Jure kuha, Maja skrbi za strežbo

Kako pa bi opisala filozofijo ponudbe Mize za štiri? Maja in Jure Brložnik pravita, da ju je težko stlačiti v kak predalček. "Delava to, kar nama je všeč, oziroma uporabim tudi sestavine, ki mi osebno niso všeč. Iz takšne sestavine naredim jed, ki mi je potem dobra. Uporabim recimo rdečo peso, cvetačo,..." pove Jure.

Jedilnik po želji prilagodita tudi za vegetarijance. Meni spreminjata po navdihu. Jedilnika nikoli ne zamenjata v celoti, največ sprememb pa doživi, kot pove Jure, po navadi po vsakoletnem tednu restavracij: "Za teden restavracij vsako leto delava nove jedi oziroma tam nikoli ni jedi, ki so že na rednem meniju. Tam lahko tudi na hitro, na večji masi ljudi, stestirava, ali je neka jed ok ali ne, in tiste jedi, ki so jim všeč, potem tudi končajo na rednem meniju."

Začetki restavracije Miza za štiri segajo nekje deset let nazaj, ko sta začela kuhati in streči gostom v dnevni sobi svojega stanovanja v Mariboru. "Tam smo začeli, v najinem stanovanju na 45-ih kvadratnih metrih, bilo je novodobno stanovanje, kjer so kuhinja in dnevna soba ter jedilnica v enem prostoru. Takrat je bila rdeča nit, da so ljudje prišli k nama domov, da je vse skupaj v enem prostoru in da smo bolj povezani s seboj," razlaga Maja.

Oktobra bo pet let, odkar sta se iz Maribora preselila na Zgornjo Polskavo; tu sta kupila hišo in si v njej uredila restavracijo. "Potem, ko sva se preselila v hišo, sva koncept razdelala. Spodnje nadstropje hiše je prilagojeno za goste, ne pridete pa več v najino dnevno sobo. Je klasična restavracija. Še vedno pa gre za to, da pričarava toplino doma, saj pridete k nam domov v hišo."

V restavraciji delata sama, nimata nobene dodatne pomoči; Jure kuha, Maja pa skrbi za strežbo in se ukvarja z gosti. "Z gosti imava tudi bolj osebni odnos, tako da se večerje končajo tudi kdaj na terasi in sproščeni debati z njimi," razloži Jure.

Po izobrazbi nista ne kuharja in ne gostinca

Zanimivo je, da po izobrazbi nista ne kuharja in ne gostinca. Jure je prej delal v marketinški agenciji, Maja pa je študirala marketing in se nato zaposlila v restavraciji.

Restavracija Miza za štiri ima samo tri mize, skupno sprejmeta v enem večeru največ 12 gostov. Delovni čas restavracije je od srede do sobote, odpre se ob 17ih in zapre v poznih večernih urah. Rezervacije so obvezne. Na pripombo, ali to pomeni, da v ponedeljek in torek počivata, Maja odgovori, da bolj ne kot da. "Počivava bolj v nedeljo. A tudi takrat se najde kakšno gospodinjsko delo. V ponedeljek in torek je čas za nabavo, pripravo. Teden zelo hitro mine, je ogromno nekega dela."

Kje pa kupujeta sestavine? "Sestavine dobiva v večini od enega od dobaviteljev, ki dobavlja tudi veliko drugim vrhunskim restavracijam. Je pa treba tudi kdaj po kakšno malenkost v običajno trgovino," še pove Jure.

Na vprašanje, kako bo Michelinovo priporočilo po njunem mnenju vplivalo na njuno delo in posel, Jure odgovarja: "Mislim, da ne bo nič kaj drugače, ker že zdaj dajeva vse od sebe in bova še naprej." Sogovornika zaključita z mislijo, da bosta nadaljevala v duhu, omogočiti gostom intimno kulinarično izkušnjo, in to na lokaciji, ki omogoča beg iz mesta, stran od vrveža in stresa.