Rebeka Potočnik si želi, da bi bila pomoč ženskam, njihovim svojcem in prijateljem enako dostopna povsod/foto Ana Frešer Foto:
Rebeka Potočnik si želi, da bi bila pomoč ženskam, njihovim svojcem in prijateljem enako dostopna povsod/foto Ana Frešer Foto:
Rekreacija in druženje sta pomemben del psihosocialne pomoči/Pohod Rožnati izziv/foto: Ana Frešer

Medicina se ukvarja bolj z boleznijo kot z bolnikom-človekom, zato je psihosocialna pomoč, ki spremlja zdravljenje, zelo pomembna. Tudi Rebeka Potočnik iz okolice Slovenske Bistrice, ki so ji pri 31-ih letih postavili diagnozo rak dojk, je pogrešala takšno pomoč. Zato je še posebej dejavna v doslej edini podružnici Združenja za boj proti raku Europa Donna, ki deluje v Slovenski Bistrici. »Prepričana sem, da ne moremo skozi sistemsko zdravljenje tako močni in pogumni, če nimamo urejenih misli in razrešenih splošnih vprašanj, ki pa so lažje rešljiva v pogovoru s tistimi, ki so že šli skozi podobne zgodbe. To je, se mi zdi, del, ki ga zmorem prenašati na druge, zato ker vem, kako zelo je to pomagalo meni, ko so mi postavili diagnozo», je povedala Potočnikova, ki je tik pred radijskim srečanjem imela več kot uro trajajoč pogovor z žensko, ki je bila zaradi stiske na robu obupa in pripravljena na najhujšo in skrajno odločitev. Pogovor jo je pomiril, naša sogovornica pa si je oddahnila: «Pri takšnih situacijah se res počutiš, kot da si rešil življenje, in verjamem, da bo moja sogovornica skozi to zgodbo prišla srečno, verjamem pa tudi, da se bova še slišali…Ko začutiš človeka, njegovo stisko in bolečino, začutiš tudi njegovo nemoč. Včasih je treba poklicati nazaj in vprašati – Je vse okej? Je šlo skozi?«

Europa Donna tudi v Slovenski Bistrici

Za zdaj edina podružnica Združenja za boj proti raku Europa Donna deluje v Slovenski Bistrici na Partizanski cesti 24, njena gonilna sila Rebeka Potočnik pa pravi, da je takšno zatočišče v domačem okolju zelo pomembno, sploh za starejše ženske, ki niso vešče spleta, po pomoč in nasvet pa jim ni treba v Ljubljano. V Slovensko Bistrico prihajajo ženske in vse Štajerske, tudi Pomurja, to pa kaže, da bi bilo smiselno vzpostaviti podružnico še kje, tudi v Mariboru. Pobude za to so, vzpostaviti bi se morala skupina vsaj desetih strokovnjakov oziroma članov in članic, ki bodo dejavni v programih psihosocialne pomoči, svetovanja in športa. Šport in rekreacija sta za ženske, ki se srečajo z boleznijo pomembna, tega se zaveda tudi Rebeka Potočnik, ki pri Europa Donni vodi sekcijo za šport in si želi, da bi razširili tudi program Eva, v sklopu katerega bi s pomočjo fakultet in oddelkov za šport spremljali napredek bolnic.

Koristno in dobrodelno

Koristno je vedeti, da je pred nekaj dnevi v Slovenski Bistrici začela delo psihosocialna skupina, ki je sicer že zasedena, zbirajo pa prijave za novo. Stik s podružnico in druge podrobnosti najdete na spletni strani Europa Donne (rubrika Kdo smo?), ne bo pa odveč, če že kar tu zapišemo najosnovnejše.

Združenje Europa Donna Slovenija, podružnica Slovenska Bistrica
Partizanska ulica 24
Rebeka Potočnik, vodja pisarne
Telefonska številka: 041 845 069

Dobrodelne pa se lahko izkažete v akciji Napolni nas z upanjem – stari tolarji za nove začetke. Po podatkih Banke Slovenije je bilo novembra lani v obtoku še za približno 32 milijonov evrov tolarskih bankovcev in bonov. Oddate jih lahko na zbirnih mestih NLB in v Mercatorjevih trgovinah. Seznam lokacij najdete na spletni strani Združenja Europa Donna, kot tudi nov podatek, da je mogoče tolarske bankovce poslati po pošti v roza kuvertah, ki so na voljo v zdravstvenih ustanovah. Z denarjem bodo v Europa Donni razširili program Roza, ki omogoča psihosocialno pomoč ženskam in njihovim svojcem.

Na povezavi lahko slišite celoten pogovor z Rebeko Potočnik, v katerem smo igovorili tudi o strahovih žensk ob diagnozi, pomisli na smrt in na spremembo telesa.