Kristina Dolinar Pavlič Foto: Radio Maribor
Kristina Dolinar Pavlič Foto: Radio Maribor

Gostja portretne oddaje Obrazi sosednje ulice je bila doktorica veterinarske medicine Kristina Dolinar Pavlič iz Lovrenca na Pohorju. Rojeno Ljubljančanko je na Štajersko pripeljala ljubezen, tudi ljubezen do zemlje. Na mariborski Biotehnični šoli poučuje strokovne predmete, je tudi ekološka čebelarka, apiterapevtka, lovka in iskalka harmonije v naravi in soljudeh.

"Nenavadna so pota Gospodova," pravi rojena Ljubljančanka, edinka, njen oče pa prihaja iz trde kmečke dolenjske družine s štirinajstimi otroki. Kot deklica je rada zahajala na stričevo kmetijo, in najprej obiskala živali v hlevu. Tu temelji njena odločitev za veterino.

Po študiju je spoznala pohorskega mladeniča z Lovrenca na Pohorju, ambicioznega ekološkega kmeta in postala njegova žena. Preselila se je na Pohorje. Imata tri hčerke, dve sta se odločili za medicino, živita v Ljubljani, korenine pa so ostale na lovrenških fratah.

Mnoge stvari jo zanimajo. Na Biotehnični srednji šoli v Mariboru je profesorica strokovnih predmetov, je ekološka čebelarka, apiterapevtka, lovka, neizmerno rada dela z mladimi, in se od njih, kot rada poudarja, tudi zelo veliko nauči. Je mentorica mladim čebelarjem na šoli, kjer sicer bdijo tudi nad certificiranjem poklica apiterapevt in čebelar. "Mladi in starejši so vir modrosti," pove, "in če imamo v komunikaciji drug z drugim odprto srce -ne le pamet- smo na pravi strani življenja! Bodimo pozitivni, odločimo se za zdravje, dobro, mir in srečo – najprej v nas samih in potem bomo to žarčili tudi v prostor med ljudi… Tako bomo ustvarjali mir in harmonijo v Stvarstvu. In vsak od nas je odgovoren za to. Vsak najmanjši korak šteje in tvori celoto, tako kot mnoštvo kapljic sestavlja tudi največje oceane. In predvsem – imejmo se radi. Ta ključ odpira vsaka vrata in je deviza za mir, zdravje, notranjo harmonijo in celostno radost bivanja. To je ta božjost, svetost Življenja."

Pogovoru, ki ga je pripravil Tone Petelinšek, prisluhnite na spodnji povezavi:

Kristina Dolinar Pavlič