Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Index

Suggestions

No search results.


Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

MMC RTV 365 Radio Television mojRTV × Menu

Lirični utrinek

30 epizod

Lirični utrinek

30 epizod


Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

17.07.2024

Charles Marie René Leconte de Lisle: Fiat nox

Charles Marie René Leconte de Lisle je eden največjih francoskih pesnikov devetnajstega stoletja in najpomembnejši član skupine parnasovcev. Ti so zagovarjali idejo, da je umetnost sama sebi namen - l'art pour l'art. Leconte de Lisle se je rodil leta 1818 na otoku Réunion, veliko je potoval. Poleg antičnih motivov je pogosto upesnjeval tudi srednjeveške, budistične in eksotične motive. V nasprotju s svobodnejšimi oblikami romantike so njegove pesmi formalno izpopolnjene in zapletene. Umrl je leta 1894. De Lislovo pesem z naslovom Fiat nox je v prevodu Marije Javoršek leta 2007 interpretirala dramska igralka Marinka Štern.


16.07.2024

Stephen Harold Spender: Nenehno mislim nanje, ki so bili zares veliki

Angleški pesnik in pisatelj Stephen Spender (1909-1995) je pisal kontemplativno, intelektualno, zelo osebno liriko. Njegovo pesem z naslovom Nenehno mislim nanje, ki so bili zares veliki je poslovenil Mart Ogen; leta 2005 jo je interpretiral dramski igralec Milan Štefe.


15.07.2024

Hugo von Hofmannsthal: Mnogi seveda...

Avstrijski pesnik, dramatik in esejist Hugo von Hofmannsthal se je rodil leta 1874 na Dunaju, umrl je leta 1929. Prve pesmi je objavil pri šestnajstih in z njimi takoj razburkal avstrijski in nemški literarni svet. Uveljavil se je predvsem kot dramatik, njegov medij je bil vse bolj gledališče, pomembno je bilo tudi njegovo sodelovanje s skladateljem Richardom Straussom, za katerega je napisal več libretov. Njegov Slehernik je še danes stalnica programov salzburških Slavnostnih tednov. Hofmannsthalovo pesem je prevedel Kajetan Kovič. Leta 2004 jo je interpretiral dramski igralec Branko Jordan.


14.07.2024

Rainer Maria Rilke: Ker mi samo lupina smo in list

Tankočutnega pesnika z začetka 20. stoletja Rainerja Marie Rilkeja ni treba posebej predstavljati. Njegove Devinske elegije so ena najbolj znanih in pogosto prevajanih pesniških zbirk. Navdihoval se je pri filozofiji Schopenhauerja in Nietzscheja, to je v njegovih pesmih vidno v intenzivnih opisih narave in notranjega doživljanja posameznika. V Liričnem utrinku bomo slišali pesem, ki je izšla v njegovi Knjigi ur. Prevedel jo je Kajetan Kovič, interpretira Aleš Valič.


13.07.2024

Rabindranath Tagore: Zakaj je svetilka ugasnila

Bengalski pesnik Rabindranath Tagore je zaslovel, ko je leta 1913 dobil Nobelovo nagrado za literaturo. Prejel jo je za drobno zbirko pesmi z naslovom Gitanjali, Žrtveni spevi ali Darovanjke v slovenskem prevodu. Ta zbirka ga je na zahodu uveljavila kot mistični glas stare indijske duše, ki hrepeni po zlitju z bogom. V Liričnem utrinku bomo slišali njegovo pesem z naslovom Zakaj je svetilka ugasnila iz zbirke Vrtnar. Prevedel jo je Alojz Gradnik, dramsko jo bo interpretiral Pavle Ravnohrib.


12.07.2024

Mary Oliver: Sreča ljubiti vse

V Liričnem utrinku lahko tokrat slišite pesem Sreča ljubiti vse. Napisala jo je ameriška pesnica Mary Oliver, dobitnica Pulitzerjeve nagrade za poezijo. Pred leti smo v slovenščini dobili izbor iz njene poezije z naslovom Zakaj se zbujam zgodaj, ki ga je pripravila in poslovenila Tanja Ahlin – prevedla je tudi pesem Sreča ljubiti vse. Interpretira dramska igralka Saša Mihelčič.


11.07.2024

Jure Vuga: Neumorni brodolomec

Pesnik Jure Vuga je nase opozoril leta 2009 s pesniškim prvencem Pod kamni plešem. Leta 2015 je izšla njegova druga zbirka z naslovom Modri plamen, njegova tretja je izšla lani z naslovom Sambucus nigra, to v prevodu pomeni črni bezeg. Vugovi pesniški verzi so pogosto svojevrsten poklon zemlji in njenim naravnim danostim. Čudi se njeni lepoti, še posebno njenim vodam, morju, rekam, jezerom. Videti je, da je prav voda element, ki Vugo še posebno prevzema. V Liričnem utrinku predstavljamo njegovo pesem Neumorni brodolomec. Interpretira dramski igralec Blaž Šef.


10.07.2024

Dušan Šarotar: Školjka

Dušan Šarotar je pisatelj in pesnik, avtor scenarijev za dokumentarne in igrane filme, piše tudi za otroke. Leta 1999 je izšel njegov romaneskni prvenec Potapljanje na dah, njegov drugi roman Biljard v Dobrayu je bil leta 2007 nominiran za nagrado kresnik, prav tako je bil za to nagrado leta 2022 nominiran njegov roman Zvezdna karta. Objavil je tudi štiri pesniške zbirke, njegova zadnja zbirka pesmi v prozi z naslovom Nikomah poroča je izšla lani. V pesmi Školjka pesnik školjko primerja z zagonetno notranjostjo posameznika. Interpretira Tomaž Gubenšek.


09.07.2024

Simon Gregorčič: Ti meni svetlo sonce

V tokratnem utrinku bomo slišali pesem Simona Gregorčiča z naslovom Ti meni svetlo sonce. Pesem z ljubezensko tematiko govori o Gregorčičevi neuslišani ljubezni, ki jo je gojil do učiteljice Dragojile Milek. V vsaki kitici pesmi pesnik sporoča, da mu je Dragojila "svetlo sonce", torej da mu daje upanje in smisel življenja. Interpretira Pavle Ravnohrib.


08.07.2024

Jana Putrle Srdić: Toliko vesolj pod eno veko

Jana Putrle Srdić se je uveljavila kot pesnica, ki zna bralcu z besedami jasno naslikati tako realistične kot nadrealistične mestne pokrajine. V zbirki iz leta 2014 z naslovom To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje je svojo poetiko dopolnila in v verzih povezala kulturo, naravo, biotehnologijo in kibernetiko. V Liričnem utrinku bomo slišali pesem iz te zbirke z naslovom Toliko vesolj pod eno veko. Interpretira Tina Potočnik.


07.07.2024

Neža Maurer: Čakam

Zgovorno in sugestivno pesem o čakanju na ljubljeno osebo je napisala Neža Maurer; interpretira jo dramska igralka Barbara Žefran.


06.07.2024

Raymond Carver: Okno

Pesem Okno je še ena kratka kratka zgodba pesnika, pisatelja in esejista Raymonda Carverja; pesem o (ne)spremembi interpretira dramski igralec Vid Klemenc.


05.07.2024

Ančka Šumenjak: Po dežju

Julija mineva šest let, kar je umrla pesnica, pisateljica in kmetica Ančka Šumenjak. Spominjamo se je z njeno pesmijo Po dežju v poletni interpretaciji dramske igralke Vesne Pernarčič.


04.07.2024

Ada Škerl: V gozdu

Pesnica Ada Škerl pritegne s pesmijo V gozdu, z zahvalnico drevesom; Saša Mihelčič pa s svojo interpretacijo.


03.07.2024

Mario Benedetti: Tudi ne

Pesem Tudi ne je napisal urugvajski novinar, romanopisec in pesnik Mario Benedetti. Na prvi pogled precej kratka pesem s kratkimi verzi vsebuje simpatično sprevrnitev. Pesem je poslovenila Sara Virk, interpretira jo dramski igralec Jernej Gašperin.


02.07.2024

Erich Fried: Strah in dvom

Pesem Strah in dvom je kratka, zelo kratka; komaj dosega predpisano dolžino pesmi za Lirični utrinek (vsaj tri verze naj bi bil dolg). Toda čeprav je pesem Strah in dvom kratka, zelo kratka, pove vse. Pesem je napisal Erich Fried, poslovenil jo je Štefan Vevar, interpretira jo Blaž Šef.


01.07.2024

Milan Jesih: Solz se spominjam

Milan Jesih se je že pred Soneti tikal s humorjem in presenetljivimi zasuki, po njihovem izidu pa meja ni več niti nebo. V Liričnem utrinku lahko slišite njegov sonet, ki se začne z verzom Solz se spominjam. Dramski igralec Aljoša Trnovšek pesnika dohaja.


30.06.2024

Alojz Ihan: Mreža

Popolnost ali drznost, to je zdaj vprašanje. Igralec Blaž Šef.


29.06.2024

Peter Svetina: Alpinist

"Kdo sem," je eno izmed tistih temeljnih vprašanj, ki si jih prej ali slej zastavi vsakdo. Pesnik Peter Svetina je v iskanju odgovora poudaril osredotočenost. Igralec: Gorazd Logar


28.06.2024

Srečko Kosovel: Prerojenje

Minuta za meditiranje ob Kosovelovi pesmi v interpretaciji Borisa Kosa.


Page 1 from 2
Subscribe to newsletter

Subscribe to newsletter

Neveljaven email naslov