Suggestions
No search results.
Search results
Search results
Search results
Search results
Search results
Search results
Search results
Search results
No search results.
Search results
Search results
Search results
Search results
06.01.2025
Radijsko kuhinjo smo tokrat namenili brstičnemu ohrovtu. Zanimalo nas je, zakaj je brstični ohrovt tako osovražen in ali je brstični ohrovt lahko tudi več kot priloga? Kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo brstičnega ohrovta z arašidovo omako.
04.01.2025
Keksi iz testomata so zelo priljubljeno praznično pecivo, posebej ker so hitro pripravljeni in so ob primerni hrambi dalj časa užitni. Lahko pa so tudi lično darilo ob praznikih, s katerim pokažemo lastno ustvarjalnost. Prisluhnite receptu naše kuharice Urške.
31.12.2024
Novoletna praznovanja so po svetu in pri nas zelo raznolika - od slavnostnih večerij z bogato obloženimi mizami do vse bolj popularnih praznovanj na prostem z veliko skromnejšo kulinarično ponudbo. Včasih pa si vendarle želimo pripraviti kaj posebnega, zato nam Mojca Polak, direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ponuja recept za pripravo novoletne štefani pečenke v hrustljavem ovoju. Ob tem nam svetuje še, kako uporabiti ostanke hrane po praznikih in kaj odnesti s sabo za praznovanje na prostem.
28.12.2024
V radijski kuhinji tokrat o tem, kako izbrati jedilnik ob pogostitvah, kako privarčevati ob pripravi jedilnika in kako lahko gazirane pijače zamenjamo za bolj zdravo alternativo. Naša kuharica Urška pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo namaza skuše z granatnim jabolkom.
25.12.2024
Božični čas je poseben, ker nosi v sebi razmislek o prehojeni poti in hkrati pričakovanje nečesa novega. V kulinariki se je tradicija praznovanja skozi čas zelo spremenila, od priprave preprostih jedi pa vse do razkošnih pojedin, kar pa nikoli ni bilo njegovo bistvo. Urška Šobak, priznana kukarica in članica Društva za ohranjanje kulinarične dediščine, nam bo predstavila nekaj kulinaričnih značilnosti preteklega stoletja, na koncu pa še zaupala recept za pripravo okusnih medenjakov.
21.12.2024
Za potico pravimo, da je kraljica slovenskih prazničnih jedi, za njeno pripravo pa si je treba vzeti čas in veliko ljubezni. Kuharica Urška pa je iz bogate zakladnice slovenskih domačih jedi našla dokaj preprost recept za pripravo cimetove potice, ki je prav tako okusna.
14.12.2024
Smo v prazničnem decembru, času ko je marsikatera miza slavnostno okrašena. V radijski kuhinji smo zato preverili, kako pripraviti slavnostno jed za vegetarijance, zaupali smo vam tudi katero zelenjavo lahko pečete v pečici in kako lahko pečeno zelenjavo uporabite. Podroben recept pa je tokrat za pripravo pečene cvetače z arašidovo omako.
07.12.2024
Testenine so simbol italijanske kuhinje, vendar so zaradi svoje vsestranske uporabe razširjene po vsem svetu. Tudi pri nas so zelo priljubljene, kuharica Urška pa jih je v radijski kuhinji predstavila nekoliko drugače - z jabolki in orehi.
30.11.2024
Radijska kuhinja je bila tokrat v znamenju buč. Izvedeli ste katere jedi lahko pripravljate iz buče, kako jo najlaže hranimo na zalogo, kako lahko bučna juha postane polnovredna malica, zaupali pa smo vam še podroben recept za pripravo juhe oranžne buče z rižem in kurkumo.
23.11.2024
Pogosto se ubadamo z vprašanjem, kaj pripraviti za večerjo, da bo jed okusna, hranljiva in predvsem hitro pripravljena. Krompir je eden izmed tistih sadežev, ki ga lahko pripravimo na nešteto načinov. Kuharica Urška je pripravila recept za enostavno večerjo s krompirjem, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed ali kombiniramo z zelenjavo.
16.11.2024
Priprava domačih testenin je lahko družabni dogodek, zato smo vam v naši radijski kuhinji tokrat zaupali kakšen je klasični recept za domače testenine in kaj točno je pesto. Slišali ste namreč podroben recept za pripravo testenin s pestom iz bučnih semen.
04.11.2024
Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki se navadno postreže kot priloga k obaram ali jedem na žlico.Kuharica Urška v današnjem receptu predlaga, da v ajdovo moko dodamo tudi krompir in tako dobimo okusno in hranljivo jed, ki jo lahko uživamo kot samostojno in bo popestrila predvsem jesenski in zimski jedilnik.
02.11.2024
Naša radijska kuhinja je tokrat namenjena kislemu zelju. Izvedeli boste vse o kvašenju zelja za lastne potrebe, kje vse lahko vključite kislo zelje in kako pripraviti jedi s kislim zeljem brez mesa. Naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo ponarejene sarme.
26.10.2024
Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška, bo še posebej zanimiv za ljubitelje doma pripravljenega peciva. Pekli bomo kekse iz pirine moke, ki je nekoliko drugačnega okusa, je pa primerna za tiste, ki jim pšenična moka povzroča prebavne težave. Pirini keksi so lahko prebavljivi in krhki in še okusnejši z dodatki sadja.
19.10.2024
Našo radijsko kuhinjo smo tokrat namenili fižolu. Izvedeli boste katere začimbe se ujemajo s fižolom, kako pripraviti lažni fižol z ocvirki in podroben recept za stročji fižol s papriko in smetano.
12.10.2024
Čokolada je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih sladic, po kateri radi posežejo predvsem otroci, pa tudi odrasli. Na trgovskih policah najdemo zelo veliko najrazličnejših vrst in okusov, toda prav posebna je tista, ki jo naredimo doma sami in to po receptu kuharice Urške.
05.10.2024
Sezona gob je tu, zato smo našo radijsko kuhinjo tokrat posvetili prav tem okusnim gozdnim sadežem. Izvedeli boste, kaj so osnove za dobro gobjo juho, kako pridobiti pristni gobji okus iz manj aromatičnih vrst gob in katere začimbe sovpadajo z gobami. Zaupali pa smo vam še podroben recept, tokrat za pripravo kremne gobje juhe z ajdovo kašo.
24.01.2024
Vedno več ljudi se odloča za uživanje hrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Vendar to ne pomeni, da se je potrebo posloviti od raznolikosti okusov in gurmanskih užitkov, saj je veganska kuhinja veliko bolj pestra, kot mislimo. Kuharica Urška nam je tokrat predstavila recept za bogato vegi torto.
20.01.2024
V naši radijski kuhinji tokrat o enostavnih slavnostnih prigrizkih za zimska druženja. Izvedeli boste, kako porabiti ostanke mesnin, kako predpripraviti jedi, da imamo čim več časa za goste, kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pečenih fig s sirom in slanino. ZA 8 GOSTOV: 16 svežih fig 16 kock sira 16 rezin slanine Malo rdečega vina rožmarin Fige nekoliko zarežemo ob peški in v zarezo porinemo kocko sira. Figo ovijemo z rezino slanine.. Fige položimo v pekač in pečemo 10 minut pri 170°C. Poškropimo jih z rdečim vinom in začinimo z malo rožmarina. Še tople postrežemo.
13.01.2024
Gibanica je preprosta, okusna in predvsem stara tradicionalna sladica na Štajerskem, ki jo gospodinje vse redkeje pripravljajo. Kuharica Urška pa je pripravila recept za nekoliko drugačno, vendar prav tako okusno sladico, vlito gibanico.
Neveljaven email naslov