Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Index

Suggestions

No search results.


Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

MMC RTV 365 Radio Television mojRTV × Menu

Z vami v kuhinji

571 epizod

Z vami v kuhinji

571 epizod


Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

30.11.2024

Juha oranžne buče z rižem in kurkumo

Radijska kuhinja je bila tokrat v znamenju buč. Izvedeli ste katere jedi lahko pripravljate iz buče, kako jo najlaže hranimo na zalogo, kako lahko bučna juha postane polnovredna malica, zaupali pa smo vam še podroben recept za pripravo juhe oranžne buče z rižem in kurkumo.


23.11.2024

Enostavna večerja s krompirjem

Pogosto se ubadamo z vprašanjem, kaj pripraviti za večerjo, da bo jed okusna, hranljiva in predvsem hitro pripravljena. Krompir je eden izmed tistih sadežev, ki ga lahko pripravimo na nešteto načinov. Kuharica Urška je pripravila recept za enostavno večerjo s krompirjem, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed ali kombiniramo z zelenjavo.


16.11.2024

Testenine s pestom iz bučnih semen

Priprava domačih testenin je lahko družabni dogodek, zato smo vam v naši radijski kuhinji tokrat zaupali kakšen je klasični recept za domače testenine in kaj točno je pesto. Slišali ste namreč podroben recept za pripravo testenin s pestom iz bučnih semen.


04.11.2024

Ajdovi žganci s krompirjem

Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki se navadno postreže kot priloga k obaram ali jedem na žlico.Kuharica Urška v današnjem receptu predlaga, da v ajdovo moko dodamo tudi krompir in tako dobimo okusno in hranljivo jed, ki jo lahko uživamo kot samostojno in bo popestrila predvsem jesenski in zimski jedilnik.


02.11.2024

Ponarejena sarma

Naša radijska kuhinja je tokrat namenjena kislemu zelju. Izvedeli boste vse o kvašenju zelja za lastne potrebe, kje vse lahko vključite kislo zelje in kako pripraviti jedi s kislim zeljem brez mesa. Naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo ponarejene sarme.


26.10.2024

Slastni pirini keksi

Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška, bo še posebej zanimiv za ljubitelje doma pripravljenega peciva. Pekli bomo kekse iz pirine moke, ki je nekoliko drugačnega okusa, je pa primerna za tiste, ki jim pšenična moka povzroča prebavne težave. Pirini keksi so lahko prebavljivi in krhki in še okusnejši z dodatki sadja.


19.10.2024

Stročji fižol s papriko in smetano

Našo radijsko kuhinjo smo tokrat namenili fižolu. Izvedeli boste katere začimbe se ujemajo s fižolom, kako pripraviti lažni fižol z ocvirki in podroben recept za stročji fižol s papriko in smetano.


12.10.2024

Domača čokolada

Čokolada je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih sladic, po kateri radi posežejo predvsem otroci, pa tudi odrasli. Na trgovskih policah najdemo zelo veliko najrazličnejših vrst in okusov, toda prav posebna je tista, ki jo naredimo doma sami in to po receptu kuharice Urške.


05.10.2024

Kremna gobja juha z ajdovo kašo

Sezona gob je tu, zato smo našo radijsko kuhinjo tokrat posvetili prav tem okusnim gozdnim sadežem. Izvedeli boste, kaj so osnove za dobro gobjo juho, kako pridobiti pristni gobji okus iz manj aromatičnih vrst gob in katere začimbe sovpadajo z gobami. Zaupali pa smo vam še podroben recept, tokrat za pripravo kremne gobje juhe z ajdovo kašo.


24.01.2024

Bogata vegi torta

Vedno več ljudi se odloča za uživanje hrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Vendar to ne pomeni, da se je potrebo posloviti od raznolikosti okusov in gurmanskih užitkov, saj je veganska kuhinja veliko bolj pestra, kot mislimo. Kuharica Urška nam je tokrat predstavila recept za bogato vegi torto.


20.01.2024

Pečene fige s sirom in slanino

V naši radijski kuhinji tokrat o enostavnih slavnostnih prigrizkih za zimska druženja. Izvedeli boste, kako porabiti ostanke mesnin, kako predpripraviti jedi, da imamo čim več časa za goste, kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pečenih fig s sirom in slanino. ZA 8 GOSTOV: 16 svežih fig 16 kock sira 16 rezin slanine Malo rdečega vina rožmarin Fige nekoliko zarežemo ob peški in v zarezo porinemo kocko sira. Figo ovijemo z rezino slanine.. Fige položimo v pekač in pečemo 10 minut pri 170°C. Poškropimo jih z rdečim vinom in začinimo z malo rožmarina. Še tople postrežemo.


13.01.2024

Vlita gibanica

Gibanica je preprosta, okusna in predvsem stara tradicionalna sladica na Štajerskem, ki jo gospodinje vse redkeje pripravljajo. Kuharica Urška pa je pripravila recept za nekoliko drugačno, vendar prav tako okusno sladico, vlito gibanico.


06.01.2024

Pirini krekerji z lovorjem

V radijski kuhinji vam bomo tokrat zaupali katera so preprosta kulinarična darila. Izvedeli boste tudi kaj so značilnosti kakovostnih krekerjev in s čim jih lahko ponudite. Kuharica Mojca pa bo predstavila še podroben recept za pripravo pirinih krekerjev z lovorjem.


30.12.2023

Štajerska juha

Štajerska juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, pripravljena samo z zelenjavo in brez dodatka mesa. Zelo je krepčilna, zato je danes priljubljena kot obrok, ki si ga privoščimo po neprespani noči, pogosto pa se postreže tudi ob zaključku poročne gostije in silvestrovanja. Recept je pripravila kuharica Urška Šobak.


23.12.2023

Tatarski biftek iz jelenovega fileja

V radijski kuhinji se bomo tokrat posvetili bifteku – tokrat malo drugače. Izvedeli boste iz katerega mesa je varno pripravljati tatarski biftek, kako ravnati s tatarskim biftekom med postrežbo, kaj postreči zraven razen toasta in še podroben recept za pripravo tatarskega bifteka iz jelenovega fileja.


16.12.2023

Domači kremni namaz

Domači kremni namazi so veliko boljši od industrijskih različic. Pa ne le zaradi okusa in teksture, predvsem so pomembne sestavine, ki jih imamo zmeraj doma. Ti namazi tudi ne vsebujejo aditivov in druge nepotrebne navlake za zgoščanje in podaljšanje roka trajanj. Kuharica Urška nam tokrat ponuja recept za pripravo okusnega domačega kremnega namaza.


09.12.2023

Kostanjev namaz z lisičkami

Tokratno radijsko kuhinjo so zaznamovali kostanji. Če ste si morda kakšen kilogram tega okusnega jesenskega sadeža shranili v zmrzovalno skrinjo, smo vam v oddaji zaupali vsestansko uporabnost kostanja v kulinariki, izvedeli ste, kako ga najlaže olupite in kot zanimivost – katere države so najbolj znane po uporabi kostanja. Naša kuharica Mojca, pa je povedala še podroben recept za pripravo kostanjevega namaza z lisičkami.


02.12.2023

Pščenični tomerli

Tomerli še danes vzbujajo nostalgijo starejših prebivalcev Štajerske po takratni »babičini kuhinji« in mladostni razigranosti, ki so jo dopolnjevali sicer skromni, toda z ljubeznijo narejeni prigrizki. Jed je bila zaradi svoje preprostosti, hitre priprave in sestavin, ki so običajno bile pri roki, velikokrat na mizi.V radijski kuhinji je recept za pšenični tomerl ali babjo jezo pripravila kuharica Urška Šobak.


25.11.2023

Marinirane jadranske sardele

V radijski kuhinji tokrat o tradiciji konzerviranja rib v Sloveniji. Izvedeli boste kako je s konzerviranjem sladkovodnih rib, kako lahko uporabite marinirane sardele in še podroben recept za pripravo le-teh. 1 kilogram jadranskih sardel Olje za cvrtje 6 strokov česna 1 žlica suhega rožmarina Nekaj poprovih zrn Oljčno olje Sveže sardele očistimo drobovja in odstranimo glave. Sardele začinimo in jih na hitro ocvremo v olju. Na oljčnem olju na zmernem ognju ocvremo prepolovljene stroke česna. Ocvrte sardele vložimo v kozarec za vlaganje z ocvrtim česnom, suhim rožmarinom in poprovimi zrni ter zalijemo z oljčnim oljem ali sončničnim oljem in hranimo v hladilniku.


18.11.2023

Fuži

Slovenska Istra slovi po odlični hrani, predvsem po testeninah. Tokrat je kuharica Urška pripravila tiste najbolj tipične, domače fuže, za katere potrebujemo zelo malo sestavin, priprava pa je hitra in enostavna. Sicer pa so fuži tradicionalna priloga k mesnim jedem z veliko omake, npr. h golažem, paprikašem in k ragujem.


Subscribe to newsletter

Subscribe to newsletter

Neveljaven email naslov