Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor zapuščajo in to sredi mandata trije od enajstih članov. Foto: BoBo
Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor zapuščajo in to sredi mandata trije od enajstih članov. Foto: BoBo

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor zapuščajo in to sredi mandata trije od enajstih članov. Odstopni izjavi predsednika Ljuba Germiča sta sledila še odstopa Stanke Naterer in Vilibalda Premzla. Vsem trem odstopom so skupni razlogi – slabi odnosi z vodstvom kliničnega centra in namigovanja o koristoljubnem delovanju članov sveta zavoda. Vodstvo bolnišnice se je glede odstopov zavilo v molk, brez komentarja pa ostajajo zaradi odsotnosti ministra tudi na Ministrstvu za zdravje.

Odstopi članov sveta Univerzitetnega kliničnega centra Maribor niso presenečenje, saj so seje zadnje mesece potekale občasno z zelo burnim dialogom, v glavnem pa v le na videz prikritem naelektrenem vzdušju. Sodu je izbil dno javni zapis direktorja UKC Maribor Vojka Flisa o političnem fičfiriču, ki je desetletja uničeval slovensko zdravstvo – v njem se je namreč prepoznal predsednik sveta Ljubo Germič. Že ves čas je bil, kot je pojasnil v razlogih za odstop, tarča poskusov diskreditacije z obrekovanji in sumničenji o koristoljubnem delovanju: "Za mene so takšni načini dela nesprejemljivi in jaz na to ne morem pristajat."

Germiču je z odstopom sledila še druga predstavnica vlade - Stanka Naterer. Tudi ona navaja kot glavne razloge za odstop slabe odnose z vodstvom bolnišnice in prizadevanja, "da bi se tistih, ki so bili v svetu zavoda zaradi opozarjanja na nepravilnosti najbolj moteči, znebili". Stanka Naterer: "Pogoji, v katerih je deloval Svet zavoda UKC Maribor, so bili več čas slabi in spremljani z neresničnimi koluarskimi informacijami. Zadeva pa se je bistveno poslabšala, ko je z raziskovanjem področja nabav očitno svet zavoda dregnil tam, kamor ne bi smel."

Tudi tretji član sveta zavoda - predstavnik Mestne občine Maribor -Vilibald Premzl opozarja na slabe odnose, neprimerno javno pismo direktorja UKC Maribor in anonimna pisma o nekaterih članih sveta zavoda: "In v tem ozračju in načinu dela je seveda nesmiselno sodelovati, zato sem se tudi jaz odločil, da odstopim."

V Univerzitetnem kliničnem centru so se glede odstopov in razlogov zanje do ponedeljka, ko se z dopusta vrne direktor bolnišnice, zavili v molk. Tudi na ministrstvu za zdravje zaradi odsotnosti ministra razmer ne komentirajo.